Älgjakten kostar mest i Södermanland

Katrineholm (JJ) Älgstammen i Södermanland minskar för varje år samtidigt som man har många älgförvaltningsområden som är finansierade av jägarna. Det innebär att jägarna i Södermanland betalar landets högsta fällavgifter.

Södermanland har landets högsta fällavgifter för älg. ( Foto: Roger C Åström)

Några statliga bidrag finns inte. Med en avgift på 1 000 kronor för varje vuxet djur och 200 kronor per kalv ligger Sörmland i topp i landet.

– Det beror på att Sörmland fäller färre älgar än många andra län och har fler älgförvaltningsområden än vissa andra. Det leder till en högre administrativ kostnad, säger Johan Varenius, länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Älgjakten pågår till och med sista februari och under den tiden ska jägarna i Sörmland skjuta cirka 1 200 älgar.

Det är mindre än hälften av de djur som fälldes under rekordåren på 1990-talet.

– Vi varnade för att det skulle bli en dyr organisation med många älgförvaltningsområden och det blev det. Det blev mångdubbelt dyrare, trots att det sas att det skulle bli billigare. Och det är jägarna som fått betala hela priset, säger Anders Nilsson, Jägareförbundet.

– Blir det för dyrt stannar man hemma. Det behövs någon form av statligt stöd, allt kan inte bekostas av jägarna.

– Dessutom läggs det hela tiden nya arbetsuppgifter på jägarna. Det är observationer och inventeringar som ska rapporteras in.

–Vi har en engagerad och ansvarskännande jägarkår, men risken är att blir för mycket. Man måste kunna se nyttan av arbetet man lägger ned, säger jaktvårdskonsulent Andes Nilsson, Svenska Jägareförbundet till Katrineholms-Kuriren.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser