Älgjakten begränsas

Rössjöholm (JJ) Den skånska älgstammen är hårt nedjagad och oron är stor bland jägarna. Jägareförbundet har föreslagit jaktstopp, men Hallandsåsens älgskötselområde väljer att begränsa jakttiden och reglera avskjutningen.

Kommande höst ska endast pinntjurar vara lovliga och för att skjuta kalv krävs att kon har två kalvar. Tjurar får skjutas i A-områden under 14 dagar och i B-områden under en dag. Kalvjakten är lovlig i 28 dagar.
Förra höstens älgjakt resulterade i området som omfattar 22 000 hektar endast 23 fällda djur. (Sju tjurar, fem hondjur och elva kalvar). Det var en rejäl nedgång i avskjutningen som förklaras av att många jaktlag valde att ställa in jakten.
Två tjurar och två hondjur som sköts under 2006 fälldes i strid mot reglerna. Till hösten ska jaktlagen inte få behålla djur som skjuts i strid mot reglerna, dessutom kommer dessa djur att avräknas från kommande års tilldelning.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser