Älgjakten begränsas

Rössjöholm (JJ) Den skånska älgstammen är hårt nedjagad och oron är stor bland jägarna. Jägareförbundet har föreslagit jaktstopp, men Hallandsåsens älgskötselområde väljer att begränsa jakttiden och reglera avskjutningen.

Kommande höst ska endast pinntjurar vara lovliga och för att skjuta kalv krävs att kon har två kalvar. Tjurar får skjutas i A-områden under 14 dagar och i B-områden under en dag. Kalvjakten är lovlig i 28 dagar.
Förra höstens älgjakt resulterade i området som omfattar 22 000 hektar endast 23 fällda djur. (Sju tjurar, fem hondjur och elva kalvar). Det var en rejäl nedgång i avskjutningen som förklaras av att många jaktlag valde att ställa in jakten.
Två tjurar och två hondjur som sköts under 2006 fälldes i strid mot reglerna. Till hösten ska jaktlagen inte få behålla djur som skjuts i strid mot reglerna, dessutom kommer dessa djur att avräknas från kommande års tilldelning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser