Älgjakt utan brunstuppehåll

Luleå (JJ) I fjol togs det så kallade brunstuppehållet bort under älgjakten ovanför odlingsgränsen i Norrbotten. Inför höstens jakt tas det bort i hela Norrbotten.

Anledningen till det slopade brunstuppehållet är skogsbrukets krav på att fler älgar måste skjutas för att minska betesskadorna på skogen.

Brunstuppehållet som finns i samtliga län där jakten börjar i september kom till för att ge älgarna lugn och rå under fortplantningen. Från den 25 september till älgjaktsstarten andra veckan i oktober.

Jägareförbundet i Norrbotten är kritiska till beslutet som tagits av länets viltförvaltningsdelegation.

– Skolklasser och bärplockare har ju tidigare kunnat vara ute i skogen när det är uppehåll. Nu är det ju inget uppehåll och då är det svårt att veta vem som jagar där, säger Mikael Samuelsson, Jägareförbundets ordförande i Norrbotten, till lokalradion.

Älgjägarna i hela Norrbotten kan från och med i år jaga älg utan brunstuppehåll. Foto: Holger Nilsson.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser