Älgjakt utan brunstuppehåll

Luleå (JJ) I fjol togs det så kallade brunstuppehållet bort under älgjakten ovanför odlingsgränsen i Norrbotten. Inför höstens jakt tas det bort i hela Norrbotten.

Anledningen till det slopade brunstuppehållet är skogsbrukets krav på att fler älgar måste skjutas för att minska betesskadorna på skogen.

Brunstuppehållet som finns i samtliga län där jakten börjar i september kom till för att ge älgarna lugn och rå under fortplantningen. Från den 25 september till älgjaktsstarten andra veckan i oktober.

Jägareförbundet i Norrbotten är kritiska till beslutet som tagits av länets viltförvaltningsdelegation.

– Skolklasser och bärplockare har ju tidigare kunnat vara ute i skogen när det är uppehåll. Nu är det ju inget uppehåll och då är det svårt att veta vem som jagar där, säger Mikael Samuelsson, Jägareförbundets ordförande i Norrbotten, till lokalradion.

Älgjägarna i hela Norrbotten kan från och med i år jaga älg utan brunstuppehåll. Foto: Holger Nilsson.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser