Älgjakt till högstbjudande

Pajala (JJ) Älgjakt på 31 anbudsområden på sammanlagt 44 000 hektar ska nu auktioneras ut till högstbjudande. Det är Pajala allmänning som ser möjligheter att dra in mer pengar till ägarna och lokalsamhället.

– Utifrån kommande jägare spenderar mycket pengar i kommunen, säger Sven Kangas, förvaltare vid allmänningen till hbwebben.

Även ordförande för Pajala allmänning, Björn Sohlberg tycker idén med att lägga ut jakten på anbud är rätt väg.

– Älgjakten är egentligen en tillgång som ska förvaltas och förädlas på samma sätt som timmer och massa­ved. Varje delägare har rätt till en långsiktig och god avkastning oavsett om man jagar älg eller inte. Styrelsen tillstyrkte motio­nen och majoriteten av delägarna röstade för motionen. Konstigare än så är det inte, säger han.

Totalt rör det sig om 74 000 hektar och cirka 150 älgar och ett antal björnar. I dag har redan 30 000 hektar av allmänningen arrenderats ut på löpande kontrakt. Omräknat i pengar ligger i dag hektarpriset på cirka 34 kronor. Blir det budgivning hoppas allmänningen att intäkterna ska öka.

Tore Hjert, vice ordförande på Svenska Jägareförbundets lokalförening i Norrbotten är oroad över tilltaget.

– Det var ogenomtänkt av delägarna att försöka få högsta möjliga avkastning från markerna på detta sätt. Det sker på lokalbefolkningens bekostnad. Det kommer jägare utifrån och skjuter djur. Det blir ingen kontinuitet i viltvård och skötsel av viltstammar. Jaktlagen sköter ofta viltvården på den mark som de arrenderar, säger han till hbwebben.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser