Älgjakt till högstbjudande

Pajala (JJ) Älgjakt på 31 anbudsområden på sammanlagt 44 000 hektar ska nu auktioneras ut till högstbjudande. Det är Pajala allmänning som ser möjligheter att dra in mer pengar till ägarna och lokalsamhället.

– Utifrån kommande jägare spenderar mycket pengar i kommunen, säger Sven Kangas, förvaltare vid allmänningen till hbwebben.

Även ordförande för Pajala allmänning, Björn Sohlberg tycker idén med att lägga ut jakten på anbud är rätt väg.

– Älgjakten är egentligen en tillgång som ska förvaltas och förädlas på samma sätt som timmer och massa­ved. Varje delägare har rätt till en långsiktig och god avkastning oavsett om man jagar älg eller inte. Styrelsen tillstyrkte motio­nen och majoriteten av delägarna röstade för motionen. Konstigare än så är det inte, säger han.

Totalt rör det sig om 74 000 hektar och cirka 150 älgar och ett antal björnar. I dag har redan 30 000 hektar av allmänningen arrenderats ut på löpande kontrakt. Omräknat i pengar ligger i dag hektarpriset på cirka 34 kronor. Blir det budgivning hoppas allmänningen att intäkterna ska öka.

Tore Hjert, vice ordförande på Svenska Jägareförbundets lokalförening i Norrbotten är oroad över tilltaget.

– Det var ogenomtänkt av delägarna att försöka få högsta möjliga avkastning från markerna på detta sätt. Det sker på lokalbefolkningens bekostnad. Det kommer jägare utifrån och skjuter djur. Det blir ingen kontinuitet i viltvård och skötsel av viltstammar. Jaktlagen sköter ofta viltvården på den mark som de arrenderar, säger han till hbwebben.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser