Älgjakt i februari även i år

Falun (JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har tagit beslut kring kommande älgjaktssäsong. Även i år tillåts älgjakt i februari.

–  Det var inget självklart beslut att tillåta älgjakt i februari men efter lite diskussion beslutade viltförvaltningsdelegationen att godkänna februarijakt även under kommande säsong. Beslutet innebär ökad möjlighet till att fälla älg som betar i tallplanteringar under vintern, förutsatt att det finns älg kvar på tilldelning eller i älgskötselplanen för aktuellt jaktområde, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare för viltfunktionen vid Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.  

– Självklart ligger det, precis som vid all jakt, ett etiskt ansvar på jägarna vid genomförandet av sådan jakt. Man måste ta hänsyn till snömängd, temperatur och t.ex. att älgkor kan vara dräktiga. Ett sätt kan vara att inrikta jakten mot kalv och tjurar just under februari, säger han vidare.

Fällavgiften för älg är den samma som i fjol,  700 kr för vuxen älg och 150 kr för älgkalv. Jakttiden inom oregistrerade områden beslutades till fyra dagar. Beroende på geografi gäller då  1-4 september 2014 eller 13-16 oktober 2014. 

I fjol sköts totalt 6 400 älgar i Dalarna och länsstyrelsen räknar med att det fälls ungefär lika många den här säsongen.

FAKTA 2014/2015 års älgjakt:
• Man har 14 dagar på sig att rapportera till Länsstyrelsen att man fällt en älg
• I områden med septemberjakt är jakttiden 1-24 september samt 11 oktober till 28 februari
• I områden med oktoberjakt är jakttiden 13 oktober till 28 februari

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser