Älgjakt i februari även i år

Falun (JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har tagit beslut kring kommande älgjaktssäsong. Även i år tillåts älgjakt i februari.

–  Det var inget självklart beslut att tillåta älgjakt i februari men efter lite diskussion beslutade viltförvaltningsdelegationen att godkänna februarijakt även under kommande säsong. Beslutet innebär ökad möjlighet till att fälla älg som betar i tallplanteringar under vintern, förutsatt att det finns älg kvar på tilldelning eller i älgskötselplanen för aktuellt jaktområde, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare för viltfunktionen vid Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.  

– Självklart ligger det, precis som vid all jakt, ett etiskt ansvar på jägarna vid genomförandet av sådan jakt. Man måste ta hänsyn till snömängd, temperatur och t.ex. att älgkor kan vara dräktiga. Ett sätt kan vara att inrikta jakten mot kalv och tjurar just under februari, säger han vidare.

Fällavgiften för älg är den samma som i fjol,  700 kr för vuxen älg och 150 kr för älgkalv. Jakttiden inom oregistrerade områden beslutades till fyra dagar. Beroende på geografi gäller då  1-4 september 2014 eller 13-16 oktober 2014. 

I fjol sköts totalt 6 400 älgar i Dalarna och länsstyrelsen räknar med att det fälls ungefär lika många den här säsongen.

FAKTA 2014/2015 års älgjakt:
• Man har 14 dagar på sig att rapportera till Länsstyrelsen att man fällt en älg
• I områden med septemberjakt är jakttiden 1-24 september samt 11 oktober till 28 februari
• I områden med oktoberjakt är jakttiden 13 oktober till 28 februari

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser