Älgjägare vill få stopp på rendrivning med helikopter

En stugägare i Messlingen, Härjedalen, vänder sig till regeringen för att få stopp på rendrivning med helikopter. Orsaken är att den påverkar älgjakten negativt, enligt stugägaren.

– En stugägare i Messlingen vänder sig nu till jordbruksminister Eskil Erlandsson för att få stopp på rendrivning med helikopter i Mittådalens sameby.

Orsaken är att stugägaren menar att helikopterdrivningen påverkar älgjakten i området, uppger Sveriges Radio.

Stugägaren vill att regeringen beslutar om minskat renantal i Mittådalens sameby, att det sätts upp ett stängsel runt statens mark i området och att det blir föbjudet att driva renar och andra djur med helikopter, fyrhjulingar och motorcyklar i området.

6 kommentarer

 • Stoppa jakten från helikopter också
  Lapparna skjuter ju älg från helikoptern när dom flyger runt, iallafall uppe i fjället.

 • Hallå ?
  Hur fan ska dom kunna driva en jord på 500 renar utan fyrhjulingar, crossar & skotrar ? TÄNK lite nu !
  Förresten va glad åt renarna för så länge dom finns här i vårt område slipper vi varg JÄVELN !

 • jaadu ‘Hallå*
  Hur tror du att det gick till att driva renarna INNAN det fanns helikoptrar, fyhjulingar, skotrar mm?
  Det är klart att det går, men det blir nog att avskeda latmasken först.

 • Stoppa även trafiken
  Man borde naturligtvis även stoppa alla trafik under väljakten. Trafiken stör älgjakten och dödar hundarna, så under de första fyra veckorna av älgjakten borde man kunna kräva stopp av all trafik i Sverige.

 • Rör på bena
  Dom kan använda bena, häst och skidor så kan dom ju kalla sig miljövänlig som det så kallade natur folk dom är. och minska antal renar till det som va på 1970 talet det var en lagom nivå

 • Antal?
  Jag undrar varför det finns fler renar i verkligheten än det finns i renägarnas skatte redovisning. Jag är ju tvungen att redovisa varenda krona jag har på banken och tjänar varför gäller inte detta samerna, märk renarna med brickor under renskiljningen och de renar som inte är märkta är allmänt jaktvilt!

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser