Älgjägare vill att Holmen stoppar jakten under en tid

HÄLSINGLAND(JJ). Holmen bör stoppa älgjakten under en tid för att älgstammen ska få en möjlighet att återhämta sig - det menar älgjägare i flera jaktlag som jagar i Holmens älgskötselområde.

 – Det borde bli ett totalstopp under två – tre år. Som det ser ut nu är det närmast frågan om utrotning, säger en anonym älgjägare till Hudiksvalls Tidning.

Denne jägare är med i ett av lagen som jagar på Holmens älgskötselområde. Och jägaren hävdar att statistik visar att det är få älgar, under flera år, som fällts på jaktlagets område. 
Jägaren berättar för Hudiksvalls Tidning att också andra jaktlag har en liknande situation. 

Men distriktschefen Henrik Björkman menar att man inte kan stoppa jakten helt då det inte finns någon naturlig fiende till älgen i området. Dessutom pekar Björkman på att variationen av antalet älgar kan vara stor inom området. 
Det här rapporterar Hudiksvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser