Älgjägare friade

Luleå (TT) Tio älgjägare från Kuivakangas i Norrbotten fälldes i tingsrätten för jaktbrott. Nu frias de av hovrätten.

Målet gällde enskilda markägares jakträtt i förhållande till föreningar inom viltvårdsområden. Jägarna bröt sig ur viltvårdsområdet och jagade älg på egen hand, på egen mark.
  Tingsrätten hävdade att jakten ska bedrivas som föreningen beslutar, hovrätten kom däremot fram till att inget brott hade begåtts eftersom de tio jägarna jagade på egna eller arrenderade marker. Därmed hade de jakträtt.
Domen kommer säkerligen att sätta reglerna för viltvårdsområdena i hela landet på svåra prov.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser