Älgjägare friade

Luleå (TT) Tio älgjägare från Kuivakangas i Norrbotten fälldes i tingsrätten för jaktbrott. Nu frias de av hovrätten.

Målet gällde enskilda markägares jakträtt i förhållande till föreningar inom viltvårdsområden. Jägarna bröt sig ur viltvårdsområdet och jagade älg på egen hand, på egen mark.
  Tingsrätten hävdade att jakten ska bedrivas som föreningen beslutar, hovrätten kom däremot fram till att inget brott hade begåtts eftersom de tio jägarna jagade på egna eller arrenderade marker. Därmed hade de jakträtt.
Domen kommer säkerligen att sätta reglerna för viltvårdsområdena i hela landet på svåra prov.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser