Älgjägare åtalas för vållande till annans död

KRONOBERG(JJ). Den tragiska jaktolyckan som inträffade i december förra året, väster om Ljungby, får nu sitt rättsliga efterspel. En äldre skidåkare dog efter att ha träffats av ett skott från en jägare. Nu åtalas älgjägaren för vållande till annans död.

Åklagare Marcus Sjöstrand menar att jägaren varit oaktsam och han har nu skrivit under åtalsbeslutet. 

Jägaren sköt mot en älg med ett skott och träffade den, men därefter ska kulan ha fortsatt igenom djurkroppen och sedan träffat skidåkaren. 
– Så vitt jag vet finns det inget liknande fall i landet. Jag vill att tingsrätten prövar den här händelsen där en människa har avlidit. Det är viktigt att pröva var gränsen för oaktsamhet går och domstolen måste se till alla omständigheter, säger Marcus Sjöstrand till Smålandsposten.

Rättegången hålls i Växjö tingsrätt. Åklagaren menar att man bör ha sett platsen med egna ögon för att kunna döma i målet, därför har han också begärt att rätten ska hålla syn på den aktuella platsen. 
Det här rapporterar Smålandsposten.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser