Älghund-SM i full gång

Gällivare (JJ) Klockan sju släpptes de tio älghundar som ska göra upp om det svenska mästerskapet för älghundar. Flera av dem skäller just nu för fullt.

Jörgen Johansson, Västsvenska, får information om provområdet av fullmäktige Lennart Ölvebro.
SM-tävlingarna arrangeras av Norrbottens älghundklubb tillsammans med Svenska älghundklubben och Jaktjournalen.  Mästerskapet avgörs på marker öster och nordost om Gällivare i Norrbotten.

Jaktjournalen finns som vanligt på plats för att rapportera direkt här på hemsidan och i kommande nummer av tidningen.Direktsändningen av mästerskapet är öppen för alla. Klicka på länken undertill och följ den spännande tävlingen minut för minut.

PS! Några minuter före start meddelar Jaktjournalens chefredaktör Holger Nilsson att det ihållande regnet håller på att upphöra och man kan för första gången på ett par dagar se tecken på att molntäcket ska spricka upp.

Holger bevakar Kougstabackens Hero på morgonen och de tvingades på grund av en vindkantring att i sista stund byta startplats och beräknar att släppa några minuter efter sju. Temperaturen i Gällivare ligger  på morgonen kring fyra plusgrader.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser