Älghund sköts på oregistrerad mark

Agunnaryd (JJ) En älghund sköts under älgjakten när den passerade med älg genom en jaktmark som är oregisterad för älgjakt. Jaktledaren i det lag som använde jakthunden menar att olyckan kunnat undvikas om oregistrerade älgjaktsmarker tas bort.

Jaktledaren Ingemar Nilsson som dessutom är far till hundföraren som miste sin jakthund menar att oregistrerade marker leder till ogenomtänkta och stressade skottsekvenser eftersom jakten i områdena är begränsad i tid. 

– Generellt tycker jag att detta är vansinne. Jag har varit jaktledare i 30 år och alltid jobbat för säkerhet med röjda pass och torn som fungerar och att man inte håller sig i gränserna. På den här typen av jakt har du två dagar på dig att fälla en älg och får du chansen så gör du precis vad som helst, skjuter genom buskar och annat. Jägarna måste självklart vara stressande, säger han till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ingemar Nilsson menar att myndigheterna borde gripa in och stoppa den här typen av jakt.

Vi andra får rätta oss efter regler och lagar men dessa jägare kan göra precis som de vill. De kommer till serverat bord och jagar i två dagar, säger han till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser