Älghund sköts på oregistrerad mark

Agunnaryd (JJ) En älghund sköts under älgjakten när den passerade med älg genom en jaktmark som är oregisterad för älgjakt. Jaktledaren i det lag som använde jakthunden menar att olyckan kunnat undvikas om oregistrerade älgjaktsmarker tas bort.

Jaktledaren Ingemar Nilsson som dessutom är far till hundföraren som miste sin jakthund menar att oregistrerade marker leder till ogenomtänkta och stressade skottsekvenser eftersom jakten i områdena är begränsad i tid. 

– Generellt tycker jag att detta är vansinne. Jag har varit jaktledare i 30 år och alltid jobbat för säkerhet med röjda pass och torn som fungerar och att man inte håller sig i gränserna. På den här typen av jakt har du två dagar på dig att fälla en älg och får du chansen så gör du precis vad som helst, skjuter genom buskar och annat. Jägarna måste självklart vara stressande, säger han till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ingemar Nilsson menar att myndigheterna borde gripa in och stoppa den här typen av jakt.

Vi andra får rätta oss efter regler och lagar men dessa jägare kan göra precis som de vill. De kommer till serverat bord och jagar i två dagar, säger han till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser