Älghund attackerad av varg

Torsby (JJ) En korsning mellan jämthund och gråhund har attackerats av varg strax öster om Torsby i ett område som tidigare varit förskonat från angrepp. Hunden överlevde attacken men revs och blev biten.

Attacken inträffade på söndagsförmiddagen under jakt. Hunden skällde ståndskall på älg. Ståndskallet övergick därefter i gångstånd och rörde sig mot ägaren.

Plötsligt hördes hur skallet förändrades och därefter hördes ljud från ett hundslagsmål. Älghunden kom därefter rusandes i hög fart mot ägaren med en varg efter sig. Ägaren skrek och sköt varningsskott men vargen fortsatte efter hunden. Då sköts två skott mot vargen som vek av.

Hunden som var sargad togs omgående till veterinär.

– Veterinären konstaterade att hunden var riven i rumpan och att han hade flera bitmärken. Troligen var han huggen sex gånger, och han fick sys med flera stygn, säger ägaren till Svensk Jakt.

Länsstyrelsen är informerad om händelsen. Ägaren spårade efter vargen flera hundra meter men hittade vare sig blod eller hår från djuret på skottplatsen. Vargen hade fortsatt först i språng, innan den övergick i trav.

Hundens ägare uppskattar att det rör sig om en vuxen varg.

– Den var nära, bara 20 meter bort och i jämförelse med hunden var den mycket stor, säger han till Svensk Jakt.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser