Älgforskare löste mordgåta!

Älgforskaren Göran Eriksson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå kunde bevisa att Agneta Westlund från Västervik dödades av en älg – inte av hennes make, som polisen först misstänkte.

Från början handlade dödsfallet om en mordutredning 326 förhör, gärningsmannaprofiler, blodstänksanalyser och konsultation av utländsk expertis. Under 14 månader var kvinnans make misstänkt för dådet. Till sist kunde Göran Eriksson visa att kvinnan dödats av en älg.
Kvinnan hittades i september 2008 död efter en skogspromenad med sin hund, en tre månader gammal mellanschnauzer. Hennes make häktades, skäligen misstänkt för att ha mördat hustrun. När polisen fann att håren på kvinnans kläder inte kom från hennes hund utan från ett hjortdjur kallades Göran Eriksson och hans kollega, Erik Andersson in som experter.
Mycket tydde på en älgattack, men eftersom en uppretad älg avsöndrar saliv saknades bevis på detta. När statens kriminaltekniska anstalt undersökte kläderna fann man stora mängder älgsaliv. Det var det sista beviset som behövdes för att konstatera att kvinnan dödats av en älg som förmodligen störts av den lösspringande hunden och sedan gått till attack mot kvinnan.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser