Älgforskare löste mordgåta!

Älgforskaren Göran Eriksson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå kunde bevisa att Agneta Westlund från Västervik dödades av en älg – inte av hennes make, som polisen först misstänkte.

Från början handlade dödsfallet om en mordutredning 326 förhör, gärningsmannaprofiler, blodstänksanalyser och konsultation av utländsk expertis. Under 14 månader var kvinnans make misstänkt för dådet. Till sist kunde Göran Eriksson visa att kvinnan dödats av en älg.
Kvinnan hittades i september 2008 död efter en skogspromenad med sin hund, en tre månader gammal mellanschnauzer. Hennes make häktades, skäligen misstänkt för att ha mördat hustrun. När polisen fann att håren på kvinnans kläder inte kom från hennes hund utan från ett hjortdjur kallades Göran Eriksson och hans kollega, Erik Andersson in som experter.
Mycket tydde på en älgattack, men eftersom en uppretad älg avsöndrar saliv saknades bevis på detta. När statens kriminaltekniska anstalt undersökte kläderna fann man stora mängder älgsaliv. Det var det sista beviset som behövdes för att konstatera att kvinnan dödats av en älg som förmodligen störts av den lösspringande hunden och sedan gått till attack mot kvinnan.

1 kommentar

  • Dålig utredning!
    Man borde väl under brottsplatsundersökningen kunna sett massor av älgspår. Samt att älghår ser ju knappast ut som en hund. Mycket dåligt , stackars maken!

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser