Älgbrist i fjällen

Ammarnäs (JJ) En nyligen genomförd inventering av älg i fjällen i Västerbotten visar på en mycket svag älgstam. På vissa områden finns det bara 2-4 älgar per 1 000 hektar. Det är väldigt låga siffror anser Erik Andersson som genomfört inventeringen.

Inventeringen har gjorts i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Krokstrand-Vindeldalen, Krutfjäll, Västansjö och Skalmodalsområdet. Resultatet från inventeringen är en dyster läsning. Värst drabbad är älgstammen i Vindeldalen i området kring Ammarnäs. Inventeringen har genomförts på uppdrag av MittSkandia där länsstyrelser och fjällkommuner finns med i projektet.
Erik Andersson anser att det mest radikala vore om de lokala jaktlagen tog beslut om att stoppa älgjakten under tre år. Ett annat alternativ är att inrikta jakten på kalv och spara produktiva kor och stora tjurar. Enligt Andersson är orsaken till den svaga älgstammen helt beroende på en alltför hård avskjutning.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser