Älgavskjutningen ökar i nästan alla län

Älgavskjutningen ökar i nästan alla län. Under hösten 2009 sköts det cirka 88 000 älgar och året innan sköts det cirka 83 500 älgar - det är en ökning med fem procent. Den största ökningen noteras i Västernorrland - där ökade avskjutningen med 700 älgar.

– Avskjutningen har ökat i nästan alla län, säger Jägareförbundets klövviltkonsulent Göran Bergqvist i ett pressmeddelande. 

Siffrorna över avskjutningen tyder på att antalet älgar ökar i stora delar av landet. 
Avskjutningen har bara minskat i några län och det är i Uppsala län som minskningen är störst, där var det nio procent färre älgar som fälldes jämfört med året innan. 

I medeltal så bestod länens avskjutning av 50 procent älgkalvar.
– Det är bra, vi strävar efter att hälften av de skjutna älgarna skall vara kalvar vilket är fallet den senaste jaktsäsongen, då ökar medelåldern hos de älgar som finns kvar efter jakten, vilket innebär att det blir fler kalvar som föds nästa år, säger Göran Bergqvist.

Jägareförbundet framhåller att älgjakten totalt gav ungefär 12 000 ton näringsrikt kött som är magert och dessutom rikt på omega-3 fetter. 
Det här meddelar Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser