Älgavskjutningen ökar i nästan alla län

Älgavskjutningen ökar i nästan alla län. Under hösten 2009 sköts det cirka 88 000 älgar och året innan sköts det cirka 83 500 älgar - det är en ökning med fem procent. Den största ökningen noteras i Västernorrland - där ökade avskjutningen med 700 älgar.

– Avskjutningen har ökat i nästan alla län, säger Jägareförbundets klövviltkonsulent Göran Bergqvist i ett pressmeddelande. 

Siffrorna över avskjutningen tyder på att antalet älgar ökar i stora delar av landet. 
Avskjutningen har bara minskat i några län och det är i Uppsala län som minskningen är störst, där var det nio procent färre älgar som fälldes jämfört med året innan. 

I medeltal så bestod länens avskjutning av 50 procent älgkalvar.
– Det är bra, vi strävar efter att hälften av de skjutna älgarna skall vara kalvar vilket är fallet den senaste jaktsäsongen, då ökar medelåldern hos de älgar som finns kvar efter jakten, vilket innebär att det blir fler kalvar som föds nästa år, säger Göran Bergqvist.

Jägareförbundet framhåller att älgjakten totalt gav ungefär 12 000 ton näringsrikt kött som är magert och dessutom rikt på omega-3 fetter. 
Det här meddelar Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser