Älgars beteende påverkas inte av vargar

Stockholm (JJ)N De svenska älgarnas beteende tycks inte ha påverkats nämnvärt av vargens återkomst till Mellansverige de senaste 20 åren. Troligen påverkas älgarna mest av jakt, enligt en ny studie som leds av Håkan Sand, Skandulv.

Studien, som presenterades på onsdagen vid vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland, bygger på analyser av vargarnas jakt inom 12 revir. Under projektets gång hittades 333 vargdödade bytesdjur, 239 älgar och 94 rådjur.

Forskarna, som letts av Håkan Sand vid det skandinaviska vargprojektet Skandulv, fann risken att bli vargdödad, för älgar är allra störst i de områden i vargreviren där vargarna vistas mest. Även miljön spelade roll – på kalhyggen var risken att bli dödad som störst. Det mest intressanta var dock att risken för bytesdjuren inte verkar ha påverkats av om de haft varghotet hängande över sig under lång tid.

– Vi kunde inte finna någon effekt, ingen förändring i älgarnas beteende.

– Nordamerikanska älgar är mer aggressiva, och så var det sannolikt i Skandinavien också, för länge sedan. Men under de senaste 150 åren har vi inte haft några vargar, samtidigt som älgstammen har omsatts flera gånger om genom den mänskliga jakten. Det aggressiva beteendet försvann troligen på grund av detta, säger Sand, till TT.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser