Älgarna kartlagda i Norrbotten!

Luleå (JJ) Projektet med GPS-märkta älgar har haft stor påverkan på tilldelningen vid årets älgjakt. I Pajala ska exempelvis 350 fler älgar skjutas jämfört med 2013. – Man har kunnat följa hur älgarna vandrat och därigenom har det blivit kraftiga förändringar i vissa områden, säger Marcus Jatko, jakt- och klövviltsansvarig vid Sveaskog, samt ordförande i Skogsbrukets jaktgrupp Norrbotten, som är delaktigt i projektet.

Enligt Marcus Jatko har kvoten på vuxna älgar i Korpilombolo älgskötselområde (90 000 hektar)  ökat med 50 procent, från 120 till 180. Det beror på att många älgar från Korpilombolo under vintern vandrar söderut i jakt på bete – och därmed gör skada på företrädesvis ungtallen i områden där de inte jagas. Eftersom älgarna kommer sent in i området så har även jakttiden förlängts till sista november i år.

– De gör förstås skada i Pajala också men den största skadan gör de i Överkalix kommun, som varit hårt drabbat av älgbetesskador de senaste åren, säger Marcus Jatko, Till Norrländska Socialdemokraten.

I den första årsrapporten konstaterar man att det finns hela skalan av älgar i områdena, alltifrån sådana som nästan befinner sig på samma fläck året runt till de som går riktigt långt. Allra längst har man funnit att älgar i Arvidsjaur vandrat, drygt 140 km. Älgarna i Ängesån har vandrat upp till 40 km, medan de i Niemisel nöjt sig med drygt 30 km.  

– Vi är nöjda med resultatet. Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå som håller i projektet med GPS-märkningen av älgarna, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser