Älgar provsmakar vägsalt

Stockholm (JJ) Några av skansens älgar ska provsmaka vägsalt och ge vägverket kunskaper för att undvika trafikolyckor.

Till skillnad från vanlig provsmakning är det i det här fallet det salt som älgarna tycker smakar sämst som kommer att användas på våra vägar.
Vägverkets målsättning är att minska saltspridningen på vägarna inte minst på grund av miljöhänsyn. Det salt som man vill testa innehåller därför något med socker.
Frågan är nu om älgar och renar fattar tycke för det mer sockerhaltiga saltet och ger sig ut på vägarna för att slicka i sig sockret.
För att få kunskap om detta ska ett tiotal älgar och renar få testa de två olika saltsorterna. Vägverket ska även testa det nya saltet i ett älghägn i Jämtland.
Om det visar sig att älg och ren föredrar den nya sockrade saltstenen tvingas förmodligen vägverket att hitta nya vägar för att salta vägarna.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser