Älgar provsmakar vägsalt

Stockholm (JJ) Några av skansens älgar ska provsmaka vägsalt och ge vägverket kunskaper för att undvika trafikolyckor.

Till skillnad från vanlig provsmakning är det i det här fallet det salt som älgarna tycker smakar sämst som kommer att användas på våra vägar.
Vägverkets målsättning är att minska saltspridningen på vägarna inte minst på grund av miljöhänsyn. Det salt som man vill testa innehåller därför något med socker.
Frågan är nu om älgar och renar fattar tycke för det mer sockerhaltiga saltet och ger sig ut på vägarna för att slicka i sig sockret.
För att få kunskap om detta ska ett tiotal älgar och renar få testa de två olika saltsorterna. Vägverket ska även testa det nya saltet i ett älghägn i Jämtland.
Om det visar sig att älg och ren föredrar den nya sockrade saltstenen tvingas förmodligen vägverket att hitta nya vägar för att salta vägarna.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser