Älgar planteras ut i Danmark

Danmark (JJ) Inte bara vargen återvänder till Danmark. Nu ska också älgen bli del av den danska faunan.

Nu ska älgarna återerövra Danmark. Arkivfoto: Per Jonson

Fem älgar har köpts in från svenska djurparker för att placeras ut på Lille Vildmose, på Jyllands östkust söder om Limfjorden. Tanken är att älgarna på sikt ska ingå i det naturliga ekosystemet i området, men nu i början kommer de gå i en mindre fålla en tid. Först i maj/juni nästa år kommer de släppas ut på mossen.

Lille Vildmosse är Europas största högmosse. Den har börjat växa igen. Älgarna ska bidra med att beta ner sly på mossen och återskapa dess naturliga balans, säger Aage V. Jensen Naturfonds direktör Anders Skov. Han vill att mossen som är inhägnad trots sin stora storlek på sikt ska kunna sköta sig själv.

De fem importerade älgarna är de första älgarna i Danmark på 5 000 år, skriver Nyhederna TV2.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser