Älgar och orrar såg vid flygspaning

Ludvika (JJ) 241 älgar och ett stort antal orrar blev resultatet när Stora Enso bjöd älgjägare på ett par dagars flyg över jaktmarkerna kring Fredriksberg.

Målsättningen för Stora Enso som bjöd på flygturerna var att jägare och skogsägare skulle ha samma upplevelser om den aktuella älgstammen när man samlas för att diskutera höstens avskjutning.
Jaktmarkerna var under flyginventeringen täckta av ett par decimeter lösssnö och för varje observerad älg gjordes en GPS-position. Kartor med exakta angivelser var älgarna befann sig i mitten av januari kommer att skickas ut till jaktlagen.
Sju jaktområden på totalt 53 000 hektar inventerades och uppskattningsvis flögs över cirka 36 000 hektar. 44 kor hade kalv, men endast två kor sågs med tvillingkalv. Utöver det sågs 154 vuxna djur. Vilket innebär drygt sex älgar per 1 000 hektar.
Några rådjur, ett par vargspår och ett stort antal orrar sågs även från luften.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser