Älgar flyginventeras i Götaland

Växjö (JJ) Landets största älginventering kommer att genomföras i Götaland. För första gången på 25 år ska älgarna i Lessebo och Emmaboda kommuner räknas.

Sveaskog har tagit initiativet till inventeringen, men privata markägare, jägare och stiftet ställer upp för att skaffa kunskaper om den lokala älgstammen för att kunna förvalta den på rätt sätt.
Totalt 155 000 hektar som nu är snötäckt ska inventeras i Götaland. Det handlar om Lessebo och Emmaboda kommuner, men också områden i Uppvidinge och Nybro berörs. Det är här Sveaskog har tyngdpunkten av sitt markinnehav i Sydsverige.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser