Älgar felskjutna under grisjakt

ÅKERSSTYCKEBRUK (JJ) Inom loppet av tre månader har två älgar skjutits på samma mark utanför Åkersstyckebruk i Sörmland. Båda gångerna trodde jägarna att de skjutit en gris.

Tidigare i våras kom en anmälan in till polisen om en felskjuten älg utanför Åkersstyckebruk. Jägaren trodde att han skjutit en gris men när man kom fram till skottplatsen visade det sig vara en älg.

För ett par veckor sedan hände samma sak på samma plats igen. Först efter att polisen började ringa runt för att försöka sälja den tillvaratagna älgen kom det fram att ytterligare en älg hade felskjutits.

Willy Bäckström på polisen i Strängnäs bekräftar att samma jaktlag felskjutit två älgar och att båda två ärendena är under utredning.

– I båda fallen handlar det om gästjägare som vid en grisåtel skjutit en älg istället för en gris.

Gästjägarna har jagat tillsammans med ett lokalt jaktlag utanför Åkersstyckebruk, men någon sanktion mot jaktlaget väntas inte än.

– Ärendena är under utredning och jag kan inte svara på när det blir klart. Innan dess händer ingenting. Förhoppningsvis blir det klart innan älgjakten, säger Willy Bäckström.

Willy själv tycker händelsen är märklig.

– Jag är ingen jägare men det är konstigt att man vid två tillfällen skjuter fel djur. Man måste ju veta vad man skjuter på annars kan det vara vad som helst. Utredningen får visa detaljerna kring hur det gått till.

Om jägarnas erfarenhet vill inte Willy uttala sig om.

– Jag vet bara att det är två olika gästjägare som hållit i vapnet. I övrigt får utredningen visa resten.

Utredningen är enligt Willy inget prioriterat ärende men kommer att lösas så fort som möjligt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser