Älgar felskjutna under grisjakt

ÅKERSSTYCKEBRUK (JJ) Inom loppet av tre månader har två älgar skjutits på samma mark utanför Åkersstyckebruk i Sörmland. Båda gångerna trodde jägarna att de skjutit en gris.

Tidigare i våras kom en anmälan in till polisen om en felskjuten älg utanför Åkersstyckebruk. Jägaren trodde att han skjutit en gris men när man kom fram till skottplatsen visade det sig vara en älg.

För ett par veckor sedan hände samma sak på samma plats igen. Först efter att polisen började ringa runt för att försöka sälja den tillvaratagna älgen kom det fram att ytterligare en älg hade felskjutits.

Willy Bäckström på polisen i Strängnäs bekräftar att samma jaktlag felskjutit två älgar och att båda två ärendena är under utredning.

– I båda fallen handlar det om gästjägare som vid en grisåtel skjutit en älg istället för en gris.

Gästjägarna har jagat tillsammans med ett lokalt jaktlag utanför Åkersstyckebruk, men någon sanktion mot jaktlaget väntas inte än.

– Ärendena är under utredning och jag kan inte svara på när det blir klart. Innan dess händer ingenting. Förhoppningsvis blir det klart innan älgjakten, säger Willy Bäckström.

Willy själv tycker händelsen är märklig.

– Jag är ingen jägare men det är konstigt att man vid två tillfällen skjuter fel djur. Man måste ju veta vad man skjuter på annars kan det vara vad som helst. Utredningen får visa detaljerna kring hur det gått till.

Om jägarnas erfarenhet vill inte Willy uttala sig om.

– Jag vet bara att det är två olika gästjägare som hållit i vapnet. I övrigt får utredningen visa resten.

Utredningen är enligt Willy inget prioriterat ärende men kommer att lösas så fort som möjligt.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser