Älg trängde sig in på sjukhem

I går stormade en älg in genom fönstret på ett norskt sjukhem. En chockad patient lyckades stänga in älgen i ett rum innan djuret kunde skjutas.

– Det är så kallt och mycket snö att djuren drar sig mot bostäderna, säger Einar Lauvang i viltnämnden, till tidningen Aftonbladet.

Enligt Norska VG hoppade älgen in genom ett fönster på bottenvåningen. Som tur var så var det rummet tomt, men älgen bestämde sig för att fortsätta genom en korridor och vidare in på ett rum där en patient åt frukost.

Patienten, som troligen satte frukosten i halsen, kastade sig ur rummet och låste dörren för att sedan kalla på hjälp. Den uppjagade älgen gick hårt åt rummet, men jägare lyckades lugna älgen så pass att man sedan kunde skjuta den.
– Jag gick in och avlossade ett skott. Nu ska vi se till att patienterna på sjukhemmet får mycket gott älgkött, säger Audun Steinkjer som jagat älg i 30 men aldrig någonsin tidigare  jagat inne på ett sjukhem.

Kommunens viltnämnd menar att händelsen är extrem. Men den senaste tiden har kommunen  haft flera fall där vilda djur tagit sig in i bostadsområden. Orsaken är det kalla vädret.
–Vi har haft mycket älg i bostadsområdena. Det är extremt i år, säger han.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser