Älg och jämthund dödsstörtade

Örnsköldsvik (JJ) Efter att en hund och älg störtade och dog vid en grustäkt har länsstyrelsen i Västernorrland polisanmält företaget som äger grustäkten. Företaget kan ha brutit mot villkoren som finns i tillståndet för täkten.

Grustäkten blev en dödsfälla. Foto: Istock

Under älgjakten i september störtade en jämthund och en älg ner för ett stup vid en grustäkt i Arnäsområdet. Både hunden och älgen avled av fallet.

Efter händelsen har nu länsstyrelsen polisanmält företaget som äger grustäkten, för otillåten miljöverksamhet.

– Ett av villkoren i tillståndet för grustäkten är att förhindra att finns en risk för fallolyckor. Eftersom det skedde en olycka kan man starkt misstänka att villkoret inte följs.

Vi har ansvar för tillsynen och har en skyldighet att göra en polisanmälan om det finns en misstanke om att man har brutit mot bestämmelserna, säger Gunilla Nordenmark, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland, till Allehanda.se.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser