Alfatiken i hybridflocken fälld

Bie (JJ) DNA-analysen visar att vargtiken och modern till hybridvalparna har fällts i skyddsjakten i Bietrakten, Södermanlands län.

Länsstyrelsen har fått svar från SVA kring härstamningen av de fem senast fällda djuren i skyddsjakten på hybridvargarna. Ett djur är vuxet och fyra är årsungar.

På tre av de fem djuren har DNA-analys gjorts. Det vuxna djuret är den tidigare kända vargtiken, som också fött hybridvalparna. De två andra djuren som vars DNA analyserats är hybrider och årsungar.

Länsstyrelsen i Södermans län rapporterar att de två vargar som inte hunnit analyseras än, sannolikt är hybrider. Slutsatsen drar myndigheten eftersom de inte har kännedom om andra föryngringar i området.

Vargtikens livmoder har ärr efter sju foster, men det går inte att fastställa om alla sju valparna överlevt. Dock finns möjligheten att ytterligare hybridvalpar finns kvar i området. Spår efter fler vargar/hybrider har säkrats under skyddsjakten.

Totalt har sju individer fällts hittills under pågående skyddsjakt, som fortsätter tills dess länsstyrelsen kan konstatera att samtliga djur är fällda.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser