Alfatiken i hybridflocken fälld

Bie (JJ) DNA-analysen visar att vargtiken och modern till hybridvalparna har fällts i skyddsjakten i Bietrakten, Södermanlands län.

Länsstyrelsen har fått svar från SVA kring härstamningen av de fem senast fällda djuren i skyddsjakten på hybridvargarna. Ett djur är vuxet och fyra är årsungar.

På tre av de fem djuren har DNA-analys gjorts. Det vuxna djuret är den tidigare kända vargtiken, som också fött hybridvalparna. De två andra djuren som vars DNA analyserats är hybrider och årsungar.

Länsstyrelsen i Södermans län rapporterar att de två vargar som inte hunnit analyseras än, sannolikt är hybrider. Slutsatsen drar myndigheten eftersom de inte har kännedom om andra föryngringar i området.

Vargtikens livmoder har ärr efter sju foster, men det går inte att fastställa om alla sju valparna överlevt. Dock finns möjligheten att ytterligare hybridvalpar finns kvar i området. Spår efter fler vargar/hybrider har säkrats under skyddsjakten.

Totalt har sju individer fällts hittills under pågående skyddsjakt, som fortsätter tills dess länsstyrelsen kan konstatera att samtliga djur är fällda.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser