Albin 16 år fällde björn

Storuman (JJ) Albin Ludvigsson, Storuman, har fått en raketstart på sin jaktkarriär. Idag sköt den 16-årige Storumangrabben en stor björnhane.

Albin Ludvigsson, 16 år, med sin första björn. Här med hundföraren Johan Larsson.

Natten till idag upptäcktes en björn inom Sörlidbäckens jaktvårdsklubb av en bilist. Tidigt i morse gav sig jaktlaget ut för att försöka hitta igen björnen cirka 1,5 mil nordväst om Storuman i Västerbotten. Johan Larsson, från Långnäs, Storuman, ringdes in med sina båda plotthundar Kravder och Tangler.

Albin Lundvigsson, 16 år, har ett starkt jaktintresse och uppsiktsjagar med brorsan Oskar. När Johan Larsson släppt sina båda plotthundar på platsen där björnen sågs under natten tog det inte lång tid innan upptaget kom. Björnen var kvar i området och hade bara förflyttat sig cirka en kilometer.

– Det gick undan direkt i upptaget och två postare såg björnen, men de kunde inte skjuta för att hundarna låg så nära och det var också risigt. Sedan drog det käpprätt över Blaikfjället och ur våran mark. Men jag ringde en kompis som jagar där och han sa att det bara var att gå in och skjuta om vi kunde.

Kravder och Trangler jobbade med björnen i ungefär två timmar när den gick undan och ut mot den skogsbilväg som Albin och Oskar stod och lyssnade på.

– Vi hörde hur det kom ett sakta gångstånd mot oss och då räckte brorsan över bössan och fråga om jag ville skjuta. Och det ville jag. Efter en stund hörde vi hur det börja knaka och björnen dök upp 25 meter ifrån oss, men jag kunde inte se hundarna och vågade inte skjuta direkt. Så jag släppte björnen över halva vägen innan jag såg hundarna och då de var bakom sköt jag. Då for han ned i diket och kom sedan upp igen och skulle på hundarna, men jag fick en ny skottchans och då kände jag att det tog bra, berättar Albin.

– Sedan gick jag fram och stack pipan i nacken på björnen och avfånga han.

Vad han du tänka under de sista minuterna?
– När jag hörde björnen komma han jag både tänka att jag skulle bomma eller få skjuta en björn. Men när jag skjutit andra skottet visste jag att det var klart. Nu känns det riktigt bra.

Du är bara 16 år, har du hunnit skjuta mycket annat vilt?
– Nja, i fjol sköt jag några älgar och så har det blivit någon orre och så har jag bommat på tjäder. Och nu är jag lika på björn med brorsan som sköt en i fjol.

– Skinnet ska jag bereda och skallen ska stoppas upp. Sedan ska det in i huset, men först måste vi bära ut lite hyllor och annat.

Har Ni haft bra jakt de tidigare dagarna?

– Nja, vi har haft uppe en björnhona med tre ungar, men då var det bara att koppla hundarna och åka hem och lägga sig igen.

Fortsätter du och dina kompisar att jaga nu?

– Det kan du ge dig på!

Björnen var en hane på hela 230 kg, eller som Albin uttryckte sig; – En rejäl pjäs!

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser