Ålänningarna får utökad vårjakt på guding!

År 2005 beslutade EG-domstolen att stoppa jakten på guding på Åland. Anledningen var bland annat att ålänningarna inte kunde bevisa att jakten kunde ske på hösten och att avskjutningen var tillräckligt liten.

Allt sedan beslutet har Ålands landskapsregeringen jobbat för att få tillbaka jakten. I samarbete med Uppsala Universitet och omfattande fågelinventeringar har man nu lyckats bevisa att jakten inte går att genomföra på hösten.

Landskapsregeringen har också beslutat att man ska fälla max 3 000 fåglar. En beräkning som utgår från Östersjöns ejderpopulation som består av 760 000 fåglar enligt inventeringar. Dödligheten är knappt 300 000 fåglar. Det uttag man nu tänkt sig genom jakt utgör alltså en procent.

– Vi har med avsikt lagt oss i lägre spannet, säger jaktminister Torbjörn Eliasson (C), till Ålands Tidning.

Att ejdern finns med på svenska Artbankens rödlista som ”Nära hotad” avskräcker inte ålänningarna.Det blir däremot ingen återinförd jakt på svärtan. Den arten har till skillnad från ejdern en ”ogynnsam skyddsstatus” på kommissionens lista.

Det nya systemet innebär att varje jägare, de som som begär och beviljas tillstånd, får fälla maximalt tre alfågelhannar och två gudingar under en och samma dag.Men också att jakten är slut när korgens innehåll är tomt.

– Det är en gammal åländsk tradition som vi på det här sättet upprätthåller. Vi ser till att vi uppfyller alla de villkor som stipuleras. Jag tror att effekterna av detta beslut blir att ejderstammen på Åland stärks ytterligare. Detta kommer att sätta fart på alla de viltvårdande åtgärderna som krävs för att hålla efter predatorer på skären, säger Torbjörn Eliasson.

Förr fälldes cirka 5 000 gudingar varje vår. Nu blir det något färre. Men bara för att jakten införs i vår betyder det inte att den är här för att stanna.

– Vi följer upp detta kontinuerligt och håller ett öga på populationen. Händer det något med den är vi beredda att fatta nya beslut, säger Torbjörn Eliasson, till Ålands Tidning.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser