Ålänningarna får utökad vårjakt på guding!

År 2005 beslutade EG-domstolen att stoppa jakten på guding på Åland. Anledningen var bland annat att ålänningarna inte kunde bevisa att jakten kunde ske på hösten och att avskjutningen var tillräckligt liten.

Allt sedan beslutet har Ålands landskapsregeringen jobbat för att få tillbaka jakten. I samarbete med Uppsala Universitet och omfattande fågelinventeringar har man nu lyckats bevisa att jakten inte går att genomföra på hösten.

Landskapsregeringen har också beslutat att man ska fälla max 3 000 fåglar. En beräkning som utgår från Östersjöns ejderpopulation som består av 760 000 fåglar enligt inventeringar. Dödligheten är knappt 300 000 fåglar. Det uttag man nu tänkt sig genom jakt utgör alltså en procent.

– Vi har med avsikt lagt oss i lägre spannet, säger jaktminister Torbjörn Eliasson (C), till Ålands Tidning.

Att ejdern finns med på svenska Artbankens rödlista som ”Nära hotad” avskräcker inte ålänningarna.Det blir däremot ingen återinförd jakt på svärtan. Den arten har till skillnad från ejdern en ”ogynnsam skyddsstatus” på kommissionens lista.

Det nya systemet innebär att varje jägare, de som som begär och beviljas tillstånd, får fälla maximalt tre alfågelhannar och två gudingar under en och samma dag.Men också att jakten är slut när korgens innehåll är tomt.

– Det är en gammal åländsk tradition som vi på det här sättet upprätthåller. Vi ser till att vi uppfyller alla de villkor som stipuleras. Jag tror att effekterna av detta beslut blir att ejderstammen på Åland stärks ytterligare. Detta kommer att sätta fart på alla de viltvårdande åtgärderna som krävs för att hålla efter predatorer på skären, säger Torbjörn Eliasson.

Förr fälldes cirka 5 000 gudingar varje vår. Nu blir det något färre. Men bara för att jakten införs i vår betyder det inte att den är här för att stanna.

– Vi följer upp detta kontinuerligt och håller ett öga på populationen. Händer det något med den är vi beredda att fatta nya beslut, säger Torbjörn Eliasson, till Ålands Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser