Åländska skarvjakt anmäld till EU

Åland (JJ) Birdlife Finland har anmält den åländska skarvjakten till EU-kommissionen.Birdlife anser att jakten strider mot EU:s fågeldirektiv.

Näringsminister Jan-Erik Mattsson säger till Ålandstidningen att han i dag inte vet vad anmälan kommer att leda till.
– Vi är  beredda att åka till Bryssel och försvara oss när och om ärendet hamnar i domstolen. Huvudargumentet för skarvjakten är att skydda det kustnära fisket, både yrkesfisket och husbehovsfisket. Skarvjakten på Åland handlar om en licensjakt som bedrivs som skyddsjakt. Där det krävs jakträtt och att det sker i syfte att skydda fisket.
– Den som erhåller licens får också en rekommendation om att den skjutna fågeln ska tas till vara som föda, säger näringsministern till Ålandstidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser