Åländsk ejderjakt till EU-domstolen

Åland (JJ) EU-kommissionen har beslutat att väcka talan mot Finland i EU-domstolen för olaglig vårjakt på ejderhanar (gudingar) på Åland, eftersom Ålands landskapsregering fortsätter att tillåta jakten.

Den åländska jakten på gudingar är nu föremål för behandling EU-domstolen. Foto: Gettyimages

Enligt fågeldirektivet är all jakt på flyttfåglar förbjuden under uppfödningssäsongen och under häckningens olika stadier. Det är möjligt att medge undantag från denna regel under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda.

EU-kommissionen menar dock att Finland inte uppfyller dessa villkor eftersom ejderpopulationen inte har en tillfredsställande storlek.

I december 2005 slog EU-domstolen fast att Finland hade underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt fågeldirektivet på grund av vårjakten på ejderhanar och andra arter på Åland. 2011 återupptog Åland den kritiserade jakten och därefter har EU-kommissionen utrett överträdelseärendet, meddelar kommissionen.

 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser