Åklagaren överklagar i Lillhärdalsfallet

Mora (JJ) Kammaråklagare Åse Schoultz överklagar nu till Svea Hovrätt Mora tingsrätts frikännande dom i det så kallade Lillhärdalsfallet. Det handlade om fem härjedalingar som stod åtalade för grovt jaktbrott på varg i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna i maj 2012.

– Jag yrkar att Hovrätten med ändring av tingsrättens dom dömer männen för grovt jaktbrott i enlighet med åtalet och bestämmer påföljden till fängelse, skriver hon i sin överklagan.

Åse Schoultz menar också att tingsrätten inte tillräckligt har prövat den åberopade bevisningen. Den sammantagna bevisningen ger enligt åklagarens mening fullt stöd för åtalet.

Till styrkande av åtalet hänvisar Schoultz bland annat till en vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet avseende vargarna i Tandsjörevirets rörelsemönster. Vidare till en it-forensiker vid tekniska roteln polisen i Dalarna angående frekvens av samtalstrafik och innehåll i sms styrkande av att jakten varit planerad och organiserad.

I sin överklagan skriver åklagaren också att bevisningen kan komma att kompletteras och att den beräknade tidsåtgången för förhandlingen är fyra dagar.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser