Åklagaren överklagar i Lillhärdalsfallet

Mora (JJ) Kammaråklagare Åse Schoultz överklagar nu till Svea Hovrätt Mora tingsrätts frikännande dom i det så kallade Lillhärdalsfallet. Det handlade om fem härjedalingar som stod åtalade för grovt jaktbrott på varg i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna i maj 2012.

– Jag yrkar att Hovrätten med ändring av tingsrättens dom dömer männen för grovt jaktbrott i enlighet med åtalet och bestämmer påföljden till fängelse, skriver hon i sin överklagan.

Åse Schoultz menar också att tingsrätten inte tillräckligt har prövat den åberopade bevisningen. Den sammantagna bevisningen ger enligt åklagarens mening fullt stöd för åtalet.

Till styrkande av åtalet hänvisar Schoultz bland annat till en vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet avseende vargarna i Tandsjörevirets rörelsemönster. Vidare till en it-forensiker vid tekniska roteln polisen i Dalarna angående frekvens av samtalstrafik och innehåll i sms styrkande av att jakten varit planerad och organiserad.

I sin överklagan skriver åklagaren också att bevisningen kan komma att kompletteras och att den beräknade tidsåtgången för förhandlingen är fyra dagar.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser