Åklagare tittar på toppchefers jakter

Stockholm (J)) Åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption tittar på de jakter som Nordeas ordförande Björn Wahlroos och förre Vattenfallchefen Lars G Josefsson varit med på efter tidningen Dagens Nyhetes avslöjanden.

– Vi tittar på allt som har intresse för oss, men vi inleder inte utredningar efter alla artiklar, säger han.

DN skrev om att Nordeas ordförande Björn Wahlroos, dåvarande Vattenfallchefen Lars G Josefsson, dåvarande finansminister Anders Borg och dåvarande landshövding Björn Eriksson har varit med på jakter som miljardären Fredrik Lundberg bjudit in till i skogsbolaget Holmens regi. Det verkar dock som att Alf Johansson mest siktar in sig på Björn Wahlroos, som är ordförande för en bank, och Lars G Josefsson, som varit chef för helstatliga Vattenfall:

– Banker och offentligt ägda, eller kontrollerade, bolag är i sådana här sammanhang av särskilt intresse. En banks ordförande kan till exempel indirekt ha påverkan på stora kreditbeslut, säger Alf Johansson.

Riksenheten mot korruption utreder jaktresorna som hygienbolaget SCA ordnat, där bland andra Nordeas vd Christian Clausen deltagit, skriver Dagens Nyheter.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser