Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Christoffer Frank är glad över åklagarens beslut att polisen måste inleda en ny utredning i fallet med den skånska jakthärvan. Foto: Istock och privat, fotomontage

Christoffer Frank svarade på en annons på Blocket om godsjakt i Skåne. Säljaren bjöd på kaffe och visade markerna. Men mannen hade inget att göra med jakten på de aktuella godset och godsägaren har uppmanat jägarna att polisanmäla mannen.

Så gjorde Christoffer Frank.

Den utredande polisen lade dock ned fallet och hänvisade Frank och de andra lurade att stämma mannen civilrättsligt i domstol.

Chefsåklagaren vid södra skånes åklagarkammare, Pernilla Åström, uppmanade i Jaktjournalen Christoffer Åström och de övriga jägarna att överklaga polisens beslut.

Ingen hörd i ärendet

Så skedde och nu har chefsåklagaren beslutat att polisen måste titta på ärendet igen.

– Jättebra, nu blir det ny polisutredning om misstänkt bedrägeri, säger Christoffer Frank när han läser innantill i chefsåklagarens brev.

Åklagare Pernilla Åström slår fast att utredningen lagts ned på bristfälliga grunder. Hon konstaterar att varken de drabbade jägarna eller den misstänkte förhörts.

Polisen har inte ens inhämtat den Blocket-annons som den aktuella godsjakten såldes via.

Pernilla Åström beslutar att en ny utredning ska inledas.

Inblandade i fallet är totalt 18 jägare som betalat sammanlagt 185 000 kronor för jakt som säljaren inte förfogade över.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser