Akkar Silah Churchill 512 Silver

Turkiska Akkar Silah presenterar nu en prisvärd sida-sida. Churchill 512 Silver är ett utmärkt alternativ för den som söker ett utpräglat bruksvapen eller för förstagångsköparen som inte vill spendera för mycket pengar i början på jägarkarriären.

Akkar Silah Churchill 512 Silver

Akkar Silah är en relativt ung aktör på marknaden. Tillverkningen startade så sent som 1989. 1992 kom företaget med de första pump- och gasopererade hagelvapnen som tillverkats i Turkiet.
Dagens produktion omfattar i princip alla former av konventionella brythagelvapen liksom halvautomater och hagelpumpar för civilt bruk men företaget tillverkar även specialdesignade vapen för polis- och försvarsmarknader världen över.
Akkar Silah har flera kända varumärken registrerade som Churchill, Altay, Karatay, Maxi-Mag, M-2000, Armstrong, Apache, Comanchi and Poseidon.
Fabriken klarar alla delar av sin vapenproduktion under ”egna tak”. Moderna lo­kaler, moderna metoder i kombination med modern maskinpark gör produktionen ratio­nell. Akkar har också en miljövänlig metod för att behandla metalldelarna på vapnen, ORCAP, Organic Chemical AKKAR Process.

Kolv och stockning

Akkar Silah har valt att förse Churchill 512 Silver med en gummibakkappa som är moduluppbyggd så kolvlängden kan justeras med mellanlägg. Bakkappan är dock tunn och ger inte den rekyldämpning som vikten, 2,75 kg, kräver.
En tjockare och mera dämpande bakkappa hade varit på sin plats. Inpassningen är välgjord och kolv och framstock är hyggligt putsade och porfyllda. Valnöten är inte av någon högre klass men fullt acceptabel på ett bruksvapen som Churchill 512 Silver ändå får sägas vara.
Pistolgreppet har nätskurna paneler lik­som framstocken. Nätskärningen är välgjord men det känns som om man kunde ha gjort större paneler framförallt på framstocken som i sig själv är generöst utformad.
Många hagelvapen, framförallt sida-sida, har smala framstockar som gör att fing­rarna greppar om piporna vilket ganska snart ger obehagskänslor. Churchill 512 Silver har en framstock som gör att man slipper denna köldbrygga. Hela framstocken ger dock ett lite klumpigt intryck. Den kunde ha gjorts något mindre tjock.

Pipor

Piporna är 71 centimeter långa och har en svart blank finish med en sju millimeter bred spång. Längst fram sitter ett pärlformat mässingskorn. Patronläget är kaliber 12 borrat för tre tums magnumpatroner. I leveransen ingår fem choker.
Piporna hänger på en bred tapp i lådans framkant och låses med en underliggande konad låsregel. Hela blocket som låsregeln fäster i går ner i lådan vilket ger ytterligare stabilitet i sidled. Låsregeln är 18 mm bred vilket borde räcka för att inget glapp ska upp-
­stå. Genom låsregelns koning blir låset själv-
justerande men någon möjlighet att rätta till ett glapp i upphängningen finns inte.

Mekanism

Akkar Silah har valt att i stort sett kopiera mekanismen från sin hageldrilling som med stor säkerhet är hämtad från företagets tidi­-
gare produktion. Mekanismen saknar auto-
­matisk säkring liksom ett extra upphak på hanarna. Upphaken är ordentligt tilltagna så alla försök att provocera fram en ofrivillig avfyring misslyckades. Hanarnas utformning är för övrigt det enda som skiljer mellan dessa två modeller. Churchill 512 Silver saknar pipväljare.
Piporna avfyras med en singel trigger med höger pipa som första och den vänstra som andraskott.
Säkringen är enkel i så måtto att när säkringstangenten är i sitt bakre läge är avtryckarlänken urkopplad. Säkringstangenten är förhållandevis liten men manövreras lätt med handskar påtagna. Säkringen har distinkta lägen men är långt ifrån ljudlös.
Mekanismen är helt ren utan gravyr annat än namnet Akkar på undersidan. Metallen är någorlunda välpolerad. Hur rostbeständigheten är får framtiden utvisa.

Saknar ejektorer

Churchill 512 Silver saknar ejektorer vilket drar ner helhetsintrycket. För vanlig skogsjakt där skottillfällena till antalet är begränsade kanske det inte spelar så stor roll. Att lägga till ejektorer hade med säkerhet fördyrat vapnet väsentligt men i jaktsituationer där skottillfällena är många kunde ejektorer vara bra att ha.

Sammanfattning

Akkar Silah Churchill 512 Silver är en intressant nykomling som är ett bra val för förstagångsköparen eller den som vill ha ett utpräglat bruksvapen för jakt. Vikten på 2,75 kilo är ett gott motiv för den som bedriver rörlig jakt. Skyttet med tyngre laddningar blir om många skott ska skjutas lite ansträngande. Den goda balansen gör ändå tillsammans med bakkappan att rekylen känns uthärdlig. En enkel koffert hade varit på sin plats.

Fakta:

Kaliber: 12/76.
Totallängd: 115 cm.
Piplängd: 71 cm.
Spång: Rak, spång med korn i rött plastmaterial.
Choker: 5 choker.
Vikt: 2,75 kg.
Pris: 7 900 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser