Uppdaterad: Agria gav vika för Djurens Rätt

Gotland (JJ) När Djurens Rätt fick veta att Agria tänkte sponsra Räv-SM på Gotland nästa helg startade man en protestaktion. Nu har Agria vikit sig och meddelar att man inte kommer att sponsra jaktprov.

Agria lyssnade till jaktmotståndare och hoppar av sponsring av Räv-SM. Foto: Istock.

Svenska Stövarklubben arrangerar i samarbete med Gotlands Stövarklubb Räv-SM nästa helg. Den 9 februari lottas domare och provrutor och den 10 och 11 tävlar hundarna, med prisutdelning på kvällen den sista tävlingsdagen.

Agria har på grund av ett sponsorsamarbete med Svenska Stövarklubben fått hård kritik av Djurens Rätt. Som bland annat menar att Agrias version om att skapa en trygghet och ett friskare samhälle för djur inte är förenligt med att sponsra jakt och jaktprov.

Djurens rätt har också uppmanat sina medlemmar att kontakta Agria och deras kampanj fick försäkringsbolaget att backa ur sponsringen av Räv-SM.

Jaktjournalen har sök Agrias presstalesperson för en kommentar. Vad som nu är intressant är hur man i framtiden ställer sig till att försäkra jakthundar och om det är förenligt med deras nya värdegrund.

Arrangörskommittén vid Gotlands Stövarklubb tycker naturligtvis att den uppkomna situationen är tråkig. Jaktmotståndare har även kontaktat övriga sponsorer för att få dem att hoppa av.

– De har ringt till våra sponsorer och frågat om var vi samlas och så vidare. De vill också att de ska tänka om och inte sponsra Räv-SM. Vad jag vet har ingen hoppat av mer än Agria, men detta kommer naturligtvis att göra det svårare för oss att få sponsorer för framtida jaktprov. Vi är en liten klubb och jobbar hårt för att allt ska fungera, berättar arrangörskommitténs presstalesperson Olle Råström.

– På något sätt tror jag motståndarna fått för sig att detta är en engelsk rävjakt där alla hundar släpps efter en räv. Så är det inte.

Frånsett turbulensen runt Agrias avhopp och jaktmotståndares försök att stoppa tävlingen är allt förberett inför nästa helgs mästerskap. Det enda arrangörerna oroar sig för är om det blir blötsnö som sedan fryser till skare.

Jaktjournalen finns på plats och bevakar SM-tävlingen. Du kan även följa direktsändningen här på hemsidan och ett större reportage i tidningen.

Uppdaterad 13.22
Pressmeddelande

Agria kommer att fortsätta att sponsra och stödja hundsporten – även inom jakt.

Agria beslutade igår att inte medverka i Räv SM.
Frågan om Räv SM har visat sig skapa starka känslor av många olika slag. Därför vill vi på Agria gärna klargöra vårt beslut:

Agria tar inte ställning för eller emot jakt. Agria är ett försäkringsbolag för alla som älskar djur och alla som vill värna sitt djurs hälsa. Vi vill stödja all möjlig verksamhet i djur-Sverige. Och vi är fullt medvetna om att det bedrivs ett mycket seriöst och ansvarstagande arbete inom jaktsverige.

Vi bejakar att hundar används i många olika sammanhang – för jakt, för sport, som sällskapsdjur. Men man får inte glömma att vi är helt opolitiska och att vi heller inte är en intresseförening. Vi är i grund och botten ett försäkringsbolag med missionen att möjliggöra god hälsa och omvårdnad om husdjur och sällskapsdjur.

Vi sponsrar och stöttar de flesta rasklubbar och intresseorganisationer i Sverige för att bidra till att de kan ta vara på varje ras speciella behov och egenskaper och arbeta skadeförebyggande. Att jaktklubbarna bedriver utbildnings- och avelsverksamhet för att få fram bra och stabilt beteende hos hundarna tycker vi också är bra.

I den mån hundar används för jakt tycker vi att det är viktigt med utbildning så att jakten går så bra till som det bara är möjligt och med minimal skaderisk för hundarna.

Agria kommer att fortsätta att sponsra och stödja hundsporten inom jakt. Det är hundarnas hälsa som är i vårt fokus. Agria är angelägen om god djurhälsa inom alla hundsporter. Jakt med hund är en viktig sådan. Därför är det naturligt för oss att ha ett fortsatt gott samarbete med jakt-Sverige.

Uppdaterad 13.

Agrias vd kommenterar:

– Vi hamnade i en knepig situation där Agria blev en arena för djuretiska diskussioner, kommenterar Birger Lövgren, vd vid Agria.

– Trycket blev så hårt att vi senaste veckan haft svårt att hinna med vårt vardagliga arbete, därför tog vi beslutet att hoppa av Räv-SM.

– Men det gäller bara Räv-SM då det blev för svårhanterligt.

– Jakthundarna och jägarna är en jätteviktig del av Agrias kunder och vi har under lång tid stöttat jakthundssverige och vi tycker att vi har ett bra samarbete. Och det vill vi fortsätta med. Vi vill vara ett bolag för alla djurägare, understryker Lövgren

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser