Agnsjöns Daxa laikamästare

Svenska Laikaklubben har utsett sin klubbmästare på älg. Mästerskapet arrangerades av Dalarnas Älghundklubb och bäst lyckades Agnsjöns Daxa, med ägaren Peter Andersson.

Huvudansvarig för klubbmästerskapet var Lennart Edman, Borlänge och tävlingscentrum var förlagt till Tyllsnäs Udde.

Mycket av förhandssnacket handlade om förra årets Svenska Mästare för älghundar, Quinzygårdens Nadja, med Daniel Larsson. Men jaktprov och älgar är svåra att förutse och Daniel fick lämna skogen med Nadja utan att blanda sig i toppstriden.

Resultat:1) Agnsjöns Daxa, ägare Peter Andersson, 1:a pris, 72,5 poäng.
2)Fågeltorps Geirod Glen Johansson, 2:a pris, 65 poäng.
3)Agnsjöns Bra-Gnista, Eric Starberg, 2:a pris, 64,5 poäng.
4) Sahtso, Jan Westman, 0:a 32,5 poäng.
5) Skrockens Donna, Torbjörn Andersson, 0:a, 29,5 poäng.
6) Hillakairan Sussu, Olle Boson, 0:a, 28,5 poäng.
7) Quinzygårdens Nadja, Daniel Larsson, 0:a 12 poäng.
8) Bjärvarns Igor, Håkan Åberg, 0:a, 10 poäng.
9) Ina, Rolf Persson, 0:a, 10 poäng.
10) Kungsjöbackens Viking, Lennart Karlsson, BP, 15,5.

Årets medaljörer vid Laikamästerskapet på älg.

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser