Aggresiv björn fälld i Tandsjön för Falks hundar

Lillhärdal (JJ) För bara ett par minuter sedan fälldes en aggresiv björnhona för Lars-Gunnar och Magnus Falks båda smålandsstövare Aho och Panther.

Tidigare idag berättade vi att Lars-Gunnar Falk fällde en björn i Rymdalen under jakten i går. Vi hade en kort kontakt med honom via mobilen där han berättade att jakten var i full gång och att hundarna skällde björn.

Nu har Lars-Gunnar Falk, Våmhus, ring och berättat att även morgonens jakt slutade med en fälld björn. Där han jagat med sina bröder Magnus och Mikael, samt lokala jägare.

– Jag är i skogarna utanför Tandbyn, söder om Lillhärdal. Ett par jaktkompisar hade sett färska björnspår i sanden tidigt i morse. Vi åkte hit med smålandsstövarna Aho och Panther, berättar Lars-Gunnar.

JJ:s läsare kanske kommer ihåg att vi gjorde Månadens hund på både Aho och Panther i JJ nr 12/12.

Det tog inte så lång tid innan hundarna hittade björnen som lämnat spåren på vägen. Men det var en riktigt aggresiv björn som jagade hundarna och uppehöll sig i stort sett hela tiden i täta planteringar.

– Det var riktigt svårt, björnen gjorde bland annat skenutfall mot mig när jag smög in, men det gick inte att skjuta ett säkert skott, berättar Lars-Gunnar.

Efter ett par timmars suveränt hundarbete med gångstånd och ståndskall i intervaller lyckades Back-Albert Johansson, Siljansnäs, smyga in och fälla björnen på 10 meters avstånd.

– Vi har haft en helt suverän jakt och det är alltid roligt när det lyckas efter bra hundarbeten, avslutar Lars-Gunnar som nu väntar på besiktningsmannen från länsstyrelsen i Dalarna.

Back-Albert Johansson, t h, fällde den aggresiva björnhonan på cirka 100 kg. T v Joel Enqvist och smålandsstövarna Aho och Panther. Foto: Lars-Gunnar Falk.
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser