Ägg från fiskgjusar ska undersökas

Kronoberg(JJ) Nu ska ägg från fiskgjusar undersökas för att se om det finns spår av miljögifter. Det är Naturhistoriska riksmuseet som håller i projektet.

Musset har fått pengar från Naturhistoriska riksmuseet för detta arbete. De inventeringar som gjorts visar att antalet fiskgjusar minskar. När inventeringar gjorts har också äggskal samlats in och de ska undersökas.

– Det behöver ju inte bero på miljögifter i och för sig men det kan ju påverka. Miljögifter kan ju till exempel påverka ungarnas överlevnad, säger Anna Roos, forskare och ansvarig för undersökningen, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser