Ägaruppror i SCA efter avslöjanden om lyxresor och jaktslott

Stockholm (JJ) Ägarna bakom sksogsbolaget SCA rasar efter den senaste tidens avslöjanden om toppchefernas vidlyftiga resor med jetflygplan. Svenska Dagbladet har bland annat avslöjat att SCA har lagt 100 miljoner kronor på att renovera en lyxig jaktanläggning.

Skogsbolaget och hygienkoncernen SCA har inrett en lyxig jaktanläggning i Härjedalen för över 100 miljoner kronor, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Tidningens källor beskriver hur ordförande Sverker Martin-Löf, hans familj och vänner använder anläggningen som om den vore privat egendom.

Enligt uppgifterna sparas det inte på några kostnader. Vid ett tillfälle ska en helikopter ha skickats för köpa sprit till en lunch i samband med ripjakt.

Anders Oscarsson, vd för AMF Fonder, reagerade redan för ett par veckor sedan och krävde en förklaring.
– Vi tror att det är viktigt för bolaget att vara tydliga och transparenta med att ge sina bild kring de frågor som står obesvarade. Som ägare är vi förstås alltid angelägna om att bolagets agerande är både ekonomiskt och miljömässigt försvarbart. Det är en fråga om hållbarhet, där SCA byggt upp ett förtroende som nu riskeras, sa han till Di den 29 november.

På Swedbank Robur, som är fjärde största ägare i SCA, uppger man sig vara bekymrade över uppgifterna. Även Första AP-fonden och Andra AP-fonden, som tillsammans äger 1,5 procent av kapitalet i SCA säger sig tycka att det hela verkar anmärkningsvärt.

– Det är olyckligt att bolagens varumärken skadas på det sätt som nu har skett. Vi för nu en dialog med SCA i dessa frågor. Vi förväntar oss att styrelserna agerar på ett sådant sätt och att vi får en ordentlig rapportering, säger Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning på Första AP-fonden, till Dagens Industri.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser