Advokat åtalad för järvinnehav

En advokat från Norrbotten åtalades i början av veckan vid hovrätten i Luleå för innehav av en uppstoppad järv.

Advokaten har tidigare dömts av Gällivare tingsrätt till 3 000 kronor i böter. Åklagaren vid hovrätten yrkade på samma straff.
Advokaten däremot förnekade brott och hävade att han köpt järven på auktion i god tro, samt att järven var skjuten för mer än 50 år sedan då den var ett lovligt byte.
Men åklagaren anser att lagen är tydlig när det gäller utrotningshotade djur och att all handel är förbjuden. Han anser att mannen brutit mot artskyddsförordningen.
Advokaten själv sa att han litade på auktionsfirman och att han, så snart han fick reda på att järven måste registreras också gjorde det. Han lämnade även in järven till polisen. Enligt mannens försvarsadvokaten hade han ingen aning om att köpet var olagligt, trots att han är juridisk expert.
– Det här är nya regler, som kommer från EG-bestämmelserna och de står inte i lagboken. Även polisen var omedveten om dessa regler. Så det är inte så konstigt det här. Advokater är också människor, hävdade försvarsadvokaten.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser