Advokat åtalad för järvinnehav

En advokat från Norrbotten åtalades i början av veckan vid hovrätten i Luleå för innehav av en uppstoppad järv.

Advokaten har tidigare dömts av Gällivare tingsrätt till 3 000 kronor i böter. Åklagaren vid hovrätten yrkade på samma straff.
Advokaten däremot förnekade brott och hävade att han köpt järven på auktion i god tro, samt att järven var skjuten för mer än 50 år sedan då den var ett lovligt byte.
Men åklagaren anser att lagen är tydlig när det gäller utrotningshotade djur och att all handel är förbjuden. Han anser att mannen brutit mot artskyddsförordningen.
Advokaten själv sa att han litade på auktionsfirman och att han, så snart han fick reda på att järven måste registreras också gjorde det. Han lämnade även in järven till polisen. Enligt mannens försvarsadvokaten hade han ingen aning om att köpet var olagligt, trots att han är juridisk expert.
– Det här är nya regler, som kommer från EG-bestämmelserna och de står inte i lagboken. Även polisen var omedveten om dessa regler. Så det är inte så konstigt det här. Advokater är också människor, hävdade försvarsadvokaten.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser