Adelsövargen attackerade lamm

Stockholm (JJ) Den varg som för ett par veckor sedan skymtades i samband med att en hund blev angripen på en gård på Adelsö har nu varit i farten. I går attackerades tre lamm på ön i Ekerö kommun.

Länsstyrelsen besiktigade lammen under onsdagen för att avgöra vilken typ av djur som angripit dem.

–- Ett av lammen påträffades dött medan de andra två  var så skadade att de var tvungna att avlivas. Det går inte att avgöra helt säkert, men bettens placering tyder på att det är en varg, säger Jakob Broander.

I den aktuella hagen har Länsstyrelsen nu satt upp så kallade lapptyg och ljudskrämmor för att minska risken för ett nytt angrepp de närmaste veckorna.

– Rovdjur som utfört angrepp på tamdjur har en benägenhet att komma tillbaka till samma plats för att hämta mer mat, och det vill vi ju undvika till varje pris, säger Jakob Broander vidare.

Det har under flera månaders tid inkommit rapporter om att varg setts på Adelsö och öarna intill, och häromdagen fick Länsstyrelsen in bilder på en varg tagna i området. För ett par veckor sedan rapporterade Jaktjournalen om hur en vildsvinsjägare som satt på pass såg en varg. Samtidigt attackerades en sällskapshund av okänt djur men den attacken låg enligt Länsstyrelsen en räv eller grävling bakom.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser