Adam Jansson sköt sin andra björn i år

Färila (JJ) Nu på morgonen sköt den springande passkytten Adam Jansson, Offerdal, sin andra björn för året. I gör sköt han också en björn i Öjung, Gävleborg. Förutom Adams andra björn på två dagar var den stora snackisen gråhunden Högvaktens Roy, 1,5 år som gjort sitt stora genombrott.

I morse sköt Adam Jansson, t v, årets andra björn tack vare den unge gråhunden Högvaktens Roy och ägaren Johan Wennberg, Edsbyn.

Tidigt i morse när jägarna i Öjung var på väg ut i skogens gjordes plötsligt en björnobs. Det blev bråttom att planera om och sätta ut passkyttar.

Johan Wennberg, Edsbyn, fick uppdraget att släppa sin 1,5 årige gråhundshane Högvaktens Roy som i går gjorde ett bra jobb tillsammans med schillerstövaren King när Adam sköt en björnhona på 139 kg.

Roy drog iväg och cirka 1,2 km bort blev det ståndskall i upptaget. Därefter blev det gångstånd och björnen kom ut på en skogsväg som passlinan bevakade. En passkytt såg björnen på cirka 100 meter men kom inte till skott och björnen kunde lämna området.

En ny omsättning gjordes och under tiden blev det återigen ståndskall intill en tjärn. Roys ägare Johan Wennberg försökte smyga in på ståndet, men redan på 300 meters avstånd gick björnen loss och vände upp mot den skogsväg som den löpstarke Adam Jansson fått i uppdrag att bevaka.

– Jag såg björnen redan på 300 meter ute på ett hygge, men så försvann den i skogen och jag sprang efter en bit för att komma närmare där jag trodde att han skulle komma. Jag hade även med mig Peter Forsbloms sambo, Mariana Jonsson, som hojtade till när björnen kom upp på vägen cirka 100 meter bort, samtidigt som jag tittade på pejlen, berättar Adam Jansson.

– Som tur var han jag skjuta och björnen blev kvar i diket. Jättekul att få skjuta en björn idag igen, men jäklar vad duktig Roy har varit, förklarar Adam som även lyckades filma när han sköt björnen.

Filmen kommer Ni att få se på Jaktjournalens hemsida och mer läsning i tidningen från årets dramatik från björnjakten.

Högvaktens Roy är uppfödd av Per-Anders Hedén, Bullaren. En välrenommerad älghundskennel med stora framgångar. Till exempel är Per-Anders Hedén den ende älghundsägaren som deltagit på Älghund-SM med tre olika hundar från egen uppfödning.

– Redan ifjol började jag spårträna Roy på björn vid fem månaders ålder, sedan fick han vara med och lukta på skjutna björnar. Han har ett bra sök och är självständig, berättar ägaren Johan Wennberg.

– Jag pratade med Per-Anders igår och han var jätteglad att Roy skötte sig så bra. Han berättade också att det är första hunden från kenneln det är skjutet björn för. Helt klart ser Roy ut att bli en björnhund, han viker sig inte en tum och ligger tätt på björnen, berättar Johan Wennberg som är minst lika glad som Adam Jansson efter morgonens lyckade jakt och fina hundarbete av Högvaktens Roy.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser