9 000 älgar ska fällas i Västernorrland

Cirka 9 000 älgar kommer att fällas i Västernorrland i nästa jaktsäsong i fall länsstyrelsen får som de vill. – Ifjol räknade vi med att 8 500 älgar skulle fällas, det blev ett hundratal mer än så. I år siktar vi in oss på en kvot på 9 000 älgar, säger Karin Saltin, ansvarig på Länsstyrelsen, till Sundsvalls tidning.

Anledningen är att de vill hålla ner älgstammen, även om det nu inte handlar om någon dramatisk ökning.

* A-licensområden, där de får vissa tilldelningar. I Ånge kommun handlar det totalt om 716 vuxna djur, 478 kalvar. I Timrå om 117 vuxna djur, 77 kalvar och i Sundsvall om 903 vuxna djur, 607 kalvar.  

* Älgskötselområden på stora arealer där ingen tilldelning ges, men där jakten sker efter en 3-årig älgskötselplan som godkänts av Länsstyrelsen.  

* B-licensområden där en valfri älg (vuxen eller kalv) får fällas.  

* På oregistrerad mark, s k kalvområden, får fritt antal kavlar fällas.  

* E-licensområden får en älgkalv fällas.
 
Årets älgjakt drar igång måndagen den 6 september och pågår fram till och med den 24 september. Sedan blir det ett två veckor långt uppehåll innan jakten startar upp på nytt den 10 oktober och pågår ända fram tills sista januari.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser