9 000 älgar ska fällas i Västernorrland

Cirka 9 000 älgar kommer att fällas i Västernorrland i nästa jaktsäsong i fall länsstyrelsen får som de vill. – Ifjol räknade vi med att 8 500 älgar skulle fällas, det blev ett hundratal mer än så. I år siktar vi in oss på en kvot på 9 000 älgar, säger Karin Saltin, ansvarig på Länsstyrelsen, till Sundsvalls tidning.

Anledningen är att de vill hålla ner älgstammen, även om det nu inte handlar om någon dramatisk ökning.

* A-licensområden, där de får vissa tilldelningar. I Ånge kommun handlar det totalt om 716 vuxna djur, 478 kalvar. I Timrå om 117 vuxna djur, 77 kalvar och i Sundsvall om 903 vuxna djur, 607 kalvar.  

* Älgskötselområden på stora arealer där ingen tilldelning ges, men där jakten sker efter en 3-årig älgskötselplan som godkänts av Länsstyrelsen.  

* B-licensområden där en valfri älg (vuxen eller kalv) får fällas.  

* På oregistrerad mark, s k kalvområden, får fritt antal kavlar fällas.  

* E-licensområden får en älgkalv fällas.
 
Årets älgjakt drar igång måndagen den 6 september och pågår fram till och med den 24 september. Sedan blir det ett två veckor långt uppehåll innan jakten startar upp på nytt den 10 oktober och pågår ända fram tills sista januari.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser