82 lodjur får fällas i Norge

Norge (JJ) Nästa vecka drar årets lodjursjakt i gång i Norge och tilldelningen är satt till 82 djur.

Cirka 23 procent av den norska lodjurspopulationen får fällas under årets licensjakt. Arkivfoto: Per Jonson

2015 uppskattades den norska lodjursstammen till cirka 350 djur. Av dessa får nu 82 lodjur (24 hondjur) fällas under årets licensjakt.

Antalet familjgrupper beräknas till 60,5 stycken och även om målet är 65 familjegrupper kan jakt genomföras. Jakt får ske i sju av åtta rovdjursregioner. Endast Hedmark är utan tilldelning.

– Det beror på att stammen växer och att den sannolikt kommer fortsätta att växa efter uttaget. Vi har också i beslutet lagt vikt vid den skadan på får och tamren lodjuren orsakar. Tilldelningen är satt för att minska skadorna, säger Morten Kjørtan, enhetschef på Miljödirektoratet.

Den norska licensjakten pågår från den första februari tills dess den totala tilldelningen (eller hondjurstilldelning) är fylld eller jakttiden löper ut den 31 mars.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser