82 lodjur får fällas i Norge

Norge (JJ) Nästa vecka drar årets lodjursjakt i gång i Norge och tilldelningen är satt till 82 djur.

Cirka 23 procent av den norska lodjurspopulationen får fällas under årets licensjakt. Arkivfoto: Per Jonson

2015 uppskattades den norska lodjursstammen till cirka 350 djur. Av dessa får nu 82 lodjur (24 hondjur) fällas under årets licensjakt.

Antalet familjgrupper beräknas till 60,5 stycken och även om målet är 65 familjegrupper kan jakt genomföras. Jakt får ske i sju av åtta rovdjursregioner. Endast Hedmark är utan tilldelning.

– Det beror på att stammen växer och att den sannolikt kommer fortsätta att växa efter uttaget. Vi har också i beslutet lagt vikt vid den skadan på får och tamren lodjuren orsakar. Tilldelningen är satt för att minska skadorna, säger Morten Kjørtan, enhetschef på Miljödirektoratet.

Den norska licensjakten pågår från den första februari tills dess den totala tilldelningen (eller hondjurstilldelning) är fylld eller jakttiden löper ut den 31 mars.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser