80 vapenägare över 93 år

Jönköping (JJ) När Polisen gick igenom vapenregistret i Jönköping visade det sig att nästan 80 vapenägare är födda 1920 eller tidigare och flera av dem hade även bostadsadresser på vårdhem eller motsvarande. Det var något som Polisen reagerade på.

– Eftersom vapenlagen säger att normalfallet är att vapnen ska förvaras där man är skriven misstänkte vi att något inte är som det borde, säger Björn Dahlbäck på tillståndssektionen vid Polismyndigheten i Jönköpings län som också är den som sköter kontrollerna.  

Det var av den anledningen som Polisen bestämde att genomföra ett antal förvaringskontroller. Till de vapenägare som var skrivna på vårdhem eller motsvarande skickade Polisen ut ett meddelande till anhöriga för att meddela att kontroll skulle ske. Många tog efter det utsända brevet kontakt med Polisen.  

– Den vanliga historien är att mamma eller pappa blivit sjuk och till slut hamnat på vårdhem. I samband med flytten har någon anhörig tagit hand om vapnen och förvarat dessa. Något som varit välmenat, men inte helt enligt vapenlagen, berättar Björn Dahlbäck.  

I samband med utsända brevet har 17 anhöriga lämnat in vapnen för skrotning och i andra fall har de sökt licens för vapnen.  

– Vi vill ha ordning och reda i våra system. Vi behöver veta på vilken adress vapen förvaras och vilka som har vilka vapen. Vi kommer under året att fortsätta med kontrollerna, säger Björn Dahlbäck.  

Den som vill skrota ett vapen är välkommen till en öppen polisstation. Ta med licenser och legitimation, skriver polisen på sin hemsida.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser