80 vapenägare över 93 år

Jönköping (JJ) När Polisen gick igenom vapenregistret i Jönköping visade det sig att nästan 80 vapenägare är födda 1920 eller tidigare och flera av dem hade även bostadsadresser på vårdhem eller motsvarande. Det var något som Polisen reagerade på.

– Eftersom vapenlagen säger att normalfallet är att vapnen ska förvaras där man är skriven misstänkte vi att något inte är som det borde, säger Björn Dahlbäck på tillståndssektionen vid Polismyndigheten i Jönköpings län som också är den som sköter kontrollerna.  

Det var av den anledningen som Polisen bestämde att genomföra ett antal förvaringskontroller. Till de vapenägare som var skrivna på vårdhem eller motsvarande skickade Polisen ut ett meddelande till anhöriga för att meddela att kontroll skulle ske. Många tog efter det utsända brevet kontakt med Polisen.  

– Den vanliga historien är att mamma eller pappa blivit sjuk och till slut hamnat på vårdhem. I samband med flytten har någon anhörig tagit hand om vapnen och förvarat dessa. Något som varit välmenat, men inte helt enligt vapenlagen, berättar Björn Dahlbäck.  

I samband med utsända brevet har 17 anhöriga lämnat in vapnen för skrotning och i andra fall har de sökt licens för vapnen.  

– Vi vill ha ordning och reda i våra system. Vi behöver veta på vilken adress vapen förvaras och vilka som har vilka vapen. Vi kommer under året att fortsätta med kontrollerna, säger Björn Dahlbäck.  

Den som vill skrota ett vapen är välkommen till en öppen polisstation. Ta med licenser och legitimation, skriver polisen på sin hemsida.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser