70 hundar attackerade av rovdjur

Årets statistik från Viltskadecenter visar att 70 hundar under förra året angreps av fredade rovdjur. Av dessa attackerade hundar skadades 38 och 32 miste livet. Vargarna dödade 27 hundar och skadade 19 stycken. Lodjuren dödade två, men skadade 14. Björnarna dödade en hund och skadade fyra och kungsörnarna lyckades döda en hund. Totalt kostade rovdjurens hundattacker samhället 692 000 kronor.

Av den totala ersättningen beviljad 2009 var 33 000 kr (5 %) för skador av björn, 6 000 kr (1 %) för skador av kungsörn, 79 000 kr (11 %) för skador av lodjur och 567 000 kr (82 %) för skador orsakade av varg och 7 000 kr (1 %) för skador orsakade av okänt rovdjur.

Under perioden 1997 – 2009 har den totala ersättningen varierat mellan 0 kr (år 1997) och 692 000 kr (år 2010). 2009 höjdes maxbeloppet för ersättning för rovdjursangripna hundar från 10 000 kr till 20 000 kr.

Totalt angreps 70 hundar av fredade rovdjur under 2009. 5 av dessa (7 %) angreps av björn, en hund (1 %) angreps av kungsörn, 16 hundar (23 %) av lodjur och 46 hundar (66 %) av varg. 2 hundar (3 %) bedömdes vara angripna av något stort rovdjur utan att det kunde artbestämmas.

Under perioden 1997 – 2009 har det totala antalet rovdjursangripna hundar varierat mellan noll (år 1997) och 61 st (år 2010). Mellan årsvariationerna kan bero på flera faktorer, bl a vädret under jaktsäsongen, vilket påverkar antalet jaktdagar med hund. En annan faktor är enskilda vargindivider eller -familjegrupper som vissa år angriper fler hundar än de ”genomsnittliga” vargarna gör.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser