69-åring åtalas för vapensamling

Polisen hittade 150 gevär, 45 avsågade hagelgevär, 230 pistoler, 20 harpuner - och en äldre artillerikanon i villan hos en 69-årige i en kommun i Småland. Nu åtalas mannen misstänkt för grovt vapenbrott.

Det var i februari i fjol som polisen gjorde en husrannsakan i mannens hem. Man hade då under en längre tid begärt att få komma in och kontrollera hur de 557 vapen mannen hade licens för, förvarades. Mannen hade vägrat och i stället drogs hans vapenlicenser in.
Enligt 69-åringen, som är en före detta reservofficer, är det enda motivet till vapenlagret att han är en ”samlare”. Enligt mannens advokat anser han sig inte ha begått något uppsåtligt brott.

Fälls 69-åringen riskerar han ett fängelsestraff på mellan ett och fyra år, uppger SVT Nyheter Jönköping.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser