683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor som ersättning för de skador som sälar orsakat på fiskeredskap.(Foto:iStock)

– Det fungerar som en slags kompensation till yrkesfiskare för att de får stå ut med en så hög andel sälar som förstör deras verksamhet, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.

Havs- och vattenmyndigheten delar ut potten på 683 000 till Länsstyrelsen som i sin tur fördelar pengarna till fiskare som har rätt till ersättning. Fiskarna söker själva bidraget för vad sälar har orsakat. Motsvarande 100 000 kronor är det största beloppet som betalas ut till en enskild fiskare för 2016 års sälskador i Västra Götaland.

Sälbeståndet ökar från år till år och vid inventeringen förra året beräknades att det finns mellan 10 000 och 13 000 sälar på Bohuskusten.

– Det är väldigt mycket knubbsäl i våra vatten för tillfället och det börjar nå nivåer för vad ekosystemet faktiskt klarar av. I Skagerrak ökar sälbeståndet med 8-9 procent årligen och det beror på att vi inte har någon reglering, det skapar stora problem för fisket i området.

Robert Roysson är en fiskare som nu kommer att få ersättning för vad sälar har orsakat på hans verksamhet. Han fångar ”läppefisk”, ett samlingsnamn på fiskar som tas levande till Norge där de används för att hålla rent i vattnet på laxodlingar.

– Sälarna biter och river sönder våra redskap, dels så tar sig fiskarna ut och dels så går näten sönder och vi måste laga eller köpa nytt. Det är ett stort problem och det handlar om mycket pengar. Själv tycker jag det är tråkigt att beståndet på säl är så stort, inte bara för fisket, sälpesten står och knackar på dörren för att de är så många.

Enligt lag är endast skyddsjakt tillåtet på sälar. I Västra Götaland får 170 sälar skjutas mellan perioden april 2017 till mars 2018.

– Jakten finns för att minska skadorna på fisket, men det sker under särskilda regler, jakten måste ske 200 meter från där en säl skadat redskap eller fångst. 170 sälar är en väldigt marginell mängd på ett bestånd som redan närmar sig bristningsgränsen. Bara för att minska tillväxten skulle man behöva skjuta 800-1100 sälar årligen, säger Fredrik Larson på Länsstyrelsen

– För att minska skador som sälarna gör på fisket så krävs licensjakt. Men förmodligen kommer sälbeståndet inom en snar framtid drabbas av någon slags smitta. Risken för det ökar i takt med att beståndet ökar, då smittor sprids effektivare med högre täthet i populationen säger Fredrik Larsson till Bohuslänningen.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser