Vill skyddsjaga varg på barmark med hund

Jämtland (JJ) Ett vargpar har etablerat sig mitt i rennäringens vinterbetesmarker norr om Sveg. Nu är det bråttom att få bort dem innan renarna flyttas från fjällen, men skyddsjakt är ett svårt uppdrag på barmark. Jägaren Rasmus Boström tror dock att hundjakt skulle kunna vara lösningen på problemet.

Hundar skulle kunna vara användbart vid skyddsjakt på vargparet som etablerat sig i renskötselområdet norr om Sveg. Frågan är om länsstyrelsen ger tillåtelse till det. Foto: Istock och Google maps, fotomontage

Området där vargarna slagit sig ned, och där de nu revirmarkerar, sträcker sig mellan Älvros strax utanför Sveg och upp till Rätan i Jämtlands län.

– Vi uppskattar att de rör sig på ett område som är mellan 50 000 och 75 000 hektar stort. Markerna ligger mestadels inne på våra vinterbetesmarker och därför måste vargarna bort innan vi flyttar ned renarna från fjällen, före den 1 oktober, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Ett 20-tal jaktlag i området berörs av vargetableringen och jägarna är inte glada.

– De är medvetna om våra problem med vargen, och de oroas av att det inte går att släppa löshundar om området så länge vargarna finns där, säger Nicklas Johansson.

Tåssåsens sameby har sökt skyddsjakt på vargparet. Handölsdalens sameby har betesmarker som gränsar till Tåssåsens marker och har också skickat in en skyddsjaktsansökan.

Tiken är GPS-märkt och kommer från ett norskt revir. Hannen är född i Sverige.

Hundjakt på barmark?

Rasmus Boström från Älvdalen är kanske mest känd för sitt stora kunnande om björnjakt med drivande hundar. På senare år har hans hundar även jagat varg med framgång och Rasmus tror att rovstövare skulle kunna vara till hjälp för renskötarna i Tåssåsen och Handölsdalens samebyar.

Taktiken som används vid vargjakt med hund på snö bygger på att hundarna inte släpps förrän vargarna är medvetna om att hundarna kommer i sällskap med människor.

– Det viktiga är att man får tag i ett riktigt färskt spår att presentera för hundarna. Då är det stor möjlighet att de följer spåret utan att byta djur. Det är fråga om hundar som i de flesta fall används för rävjakt och därför går det inte att släppa dem på frisök, säger Rasmus Boström.

I det här fallet är tiken GPS-märkt och därför är det kanske möjligt att skyddsjägare kan få hjälp av de positionsangivelser som sändaren i pejlen skickar.

Uppdrag i Norge

Rasmus Boström anlitades för ett par veckor sedan av de norska myndigheterna för att jaga vargar som härjade bland frigående får i Norge. Försöket slutade dock med att man aldrig fick tag i något färskt spår efter varg.

– Jag är övertygad om att det finns hundar här i Sverige som klarar uppgiften, säger Rasmus Boström.

Det är en nyhet för Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby, att hundar skulle kunna användas i skyddsjakten.

– Det låter väldigt intressant. Jag ska ringa och prata med Rasmus. Vi ska också resonera med länsstyrelsen om andra möjligheter, säger Nicklas Johansson.

Han syftar på att få del av de positioner som den GPS-märkta tikens sändare skickar. Han vill också undersöka om älgjägarna i området kan hjälpa till med skyddsjakten.

– Vargarna kommer garanterat att visa sig när älgjakten drar igång den 1 september. Och uppgifterna från GPS-sändaren tycker jag det är självklart att vi får, säger Nicklas Johansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser