Vill skyddsjaga varg på barmark med hund

Jämtland (JJ) Ett vargpar har etablerat sig mitt i rennäringens vinterbetesmarker norr om Sveg. Nu är det bråttom att få bort dem innan renarna flyttas från fjällen, men skyddsjakt är ett svårt uppdrag på barmark. Jägaren Rasmus Boström tror dock att hundjakt skulle kunna vara lösningen på problemet.

Hundar skulle kunna vara användbart vid skyddsjakt på vargparet som etablerat sig i renskötselområdet norr om Sveg. Frågan är om länsstyrelsen ger tillåtelse till det. Foto: Istock och Google maps, fotomontage

Området där vargarna slagit sig ned, och där de nu revirmarkerar, sträcker sig mellan Älvros strax utanför Sveg och upp till Rätan i Jämtlands län.

– Vi uppskattar att de rör sig på ett område som är mellan 50 000 och 75 000 hektar stort. Markerna ligger mestadels inne på våra vinterbetesmarker och därför måste vargarna bort innan vi flyttar ned renarna från fjällen, före den 1 oktober, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Ett 20-tal jaktlag i området berörs av vargetableringen och jägarna är inte glada.

– De är medvetna om våra problem med vargen, och de oroas av att det inte går att släppa löshundar om området så länge vargarna finns där, säger Nicklas Johansson.

Tåssåsens sameby har sökt skyddsjakt på vargparet. Handölsdalens sameby har betesmarker som gränsar till Tåssåsens marker och har också skickat in en skyddsjaktsansökan.

Tiken är GPS-märkt och kommer från ett norskt revir. Hannen är född i Sverige.

Hundjakt på barmark?

Rasmus Boström från Älvdalen är kanske mest känd för sitt stora kunnande om björnjakt med drivande hundar. På senare år har hans hundar även jagat varg med framgång och Rasmus tror att rovstövare skulle kunna vara till hjälp för renskötarna i Tåssåsen och Handölsdalens samebyar.

Taktiken som används vid vargjakt med hund på snö bygger på att hundarna inte släpps förrän vargarna är medvetna om att hundarna kommer i sällskap med människor.

– Det viktiga är att man får tag i ett riktigt färskt spår att presentera för hundarna. Då är det stor möjlighet att de följer spåret utan att byta djur. Det är fråga om hundar som i de flesta fall används för rävjakt och därför går det inte att släppa dem på frisök, säger Rasmus Boström.

I det här fallet är tiken GPS-märkt och därför är det kanske möjligt att skyddsjägare kan få hjälp av de positionsangivelser som sändaren i pejlen skickar.

Uppdrag i Norge

Rasmus Boström anlitades för ett par veckor sedan av de norska myndigheterna för att jaga vargar som härjade bland frigående får i Norge. Försöket slutade dock med att man aldrig fick tag i något färskt spår efter varg.

– Jag är övertygad om att det finns hundar här i Sverige som klarar uppgiften, säger Rasmus Boström.

Det är en nyhet för Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby, att hundar skulle kunna användas i skyddsjakten.

– Det låter väldigt intressant. Jag ska ringa och prata med Rasmus. Vi ska också resonera med länsstyrelsen om andra möjligheter, säger Nicklas Johansson.

Han syftar på att få del av de positioner som den GPS-märkta tikens sändare skickar. Han vill också undersöka om älgjägarna i området kan hjälpa till med skyddsjakten.

– Vargarna kommer garanterat att visa sig när älgjakten drar igång den 1 september. Och uppgifterna från GPS-sändaren tycker jag det är självklart att vi får, säger Nicklas Johansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser