41 av 20 tilldelade knubbsälar skjutna

Bohuslän (JJ) Skyddsjakten på knubbsäl längs med västkusten gick fort och överskjutningen i Västra Götalands län var rejäl.

Naturvårdsverket ger jägare i Västra Götalands län möjlighet att fälla 30 knubbsälar till innan nyår. Arkivfoto: Per Jonson

Vårens skyddsjakt på knubbsäl längs med västkusten var tänkt att pågå från den 1 januari till och med den 31 mars. Men efter mindre än en vecka är hela knubbsälstilldelningen fylld och Västra Götlandsregionens tilldelning på 20 djur landade istället på 41 knubbsälar.

I de två andra regionerna Halland(15) och Skåne(5) som tillsammans också har en tilldelning på 20 djur har inga fällda djur rapporterats.

I dagsläget är det oklart vad överskjutningen får för konsekvenser. Per Riesberg, på Naturvårdsverket känner till den rekordsnabba avskjutningen men har inte detaljkännedom om skyddsjakten. Ansvarige handläggaren Per Mahrs har semester.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser