400 sälar får skjutas i år

Stockholm (JJ) Naturvårdsverkar har nu tagit beslut om årets skyddsjakt på säl. Totalt får 110 knubbsälar och 290 gråsälar skjutas.

Enligt Naturvårdsverket behövs skyddsjakten för att minska skador och skydda det kustnära fisket. Beslutet om årets tilldelning innebär en ökning med 20 knubbsälar och 20 gråsälar.

Nytt för årets skyddsjakt är att inte bara yrkesfiskare får bedriva jakten från båt. Alla som genomgått säljaktsutbildning får numera också jaga från båt. Naturvårdsverket har också tagit bort kravet att högst hälften av de tilldelade sälarna per län måste skjutas innan 1 juli. Dessutom öppnas skyddsjakten på gråsäl också upp i södra Östersjön.

Skyddsjakttiden pågår från den 16 april fram till 31 december. Klass 2 vapen är tillåtet.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser