400 sälar får skjutas i år

Stockholm (JJ) Naturvårdsverkar har nu tagit beslut om årets skyddsjakt på säl. Totalt får 110 knubbsälar och 290 gråsälar skjutas.

Enligt Naturvårdsverket behövs skyddsjakten för att minska skador och skydda det kustnära fisket. Beslutet om årets tilldelning innebär en ökning med 20 knubbsälar och 20 gråsälar.

Nytt för årets skyddsjakt är att inte bara yrkesfiskare får bedriva jakten från båt. Alla som genomgått säljaktsutbildning får numera också jaga från båt. Naturvårdsverket har också tagit bort kravet att högst hälften av de tilldelade sälarna per län måste skjutas innan 1 juli. Dessutom öppnas skyddsjakten på gråsäl också upp i södra Östersjön.

Skyddsjakttiden pågår från den 16 april fram till 31 december. Klass 2 vapen är tillåtet.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser